Revolucionarni izum: Sesame je prvi touch-free smartphone

SciTech 31. dec. 201412:57 > 13:44
Podeli:
Izvor: Reuters/Screenshot

Saradnja dvojice naučnika u Izraelu rezultirala je novim smartphonom kojim se može upravljati samo pokretima glave i glasom.

Kvadriplegičar Džora Livne (64) vezan je za invalidska kolica od 2005. godine, ali odlučan je da napravi sve kako bi poboljšao kvalitet života.

Nakon što je pogledao intervju s dizajnerom Oded Ben Dovom, koji je razvio kompjutersku igricu s kojim se upravlja pokretima glave, Livne mu je predložio da tu tehnologiju primeni na mobilne.

Rezultat saradnje je Sesame smartphone. Radi se o Google Nexus 5 Android smartphonu koji je opremljen  modernom tehnologijom koja povezuje telefon s korisnikovim licem. Korisnici mogu pomerati kursor i biraju aplikacije pomeranjem glave i glasovnim naredbama.

Ben Dov i Livne osnovali su firmu Sesame Enable 2011. godine, a do sada su smartphone uspešno testirali na 10 korisnika koji žive s različitim oblicima paralize.

„Sesame je razvio prvi svetski touch-free smartphone, a to je mobilni za ljude koji ne mogu da pomeraju ruke, osobe s invaliditetom, one koji su pretrpeli povrede kičmene moždine, cerebralne paralize… Glasom i pokretima glave možete upravljati celim telefonom, preuzimati datoteke, aplikacije“, rekao je Ben Dov.

Električni inženjer Livne je i ranije radio razna tehnička prilagođavanja kako bi poboljšao kvalitet svog života. Napravio je rampe i dizala u svojoj kući, ali ističe da Sesame telefon ima potencijal koji može napraviti revolucionarne promene.