Banane radioaktivnije od Fukušime

SciTech 27. dec. 201413:20 > 15:42
Podeli:
Izvor: N1(screenshot)

Većina nas zna gde se nalaze stare zone nuklearne katastrofe, rudnici urana ili gradovi sa istorijom atomskog naoružanja s ciljem smanjivanja izloženosti zračenju. Nažalost, zračenje je svuda, a prisutno je i tamo gde ga najmanje očekujemo.

Dr. Derek Miler, vlasnik naučnog kanala na Youtubeu – Veritasium, u najnovijem videu objašnjava gde se nalaze mesta sa najvećom koncentracijom radioaktivnosti na Zemlji kada je u pitanju zaštita od jonizirajućeg zračenja.

On dokazuje da je radioaktivnost stvar nivoa jonizirajućeg zračenja. Gajgerovim brojačem za merenje radijacije on kreće na put prema najozloglašenijim nuklearnim postrojenjima, koji uključuju Černobilj, Fukušimu i labaratoriju Marije Kiri, i mnoge druge. Međutim, na veliko iznenađenje, za mnoga svetski poznata radioaktivna mesta nakon merenja se utvrdilo da je nivo radijacije benigniji nego što se misli. Na primer, provođenje sat vremena u Hirošimi radioaktivni je ekvivalent jedenju tri banane.

Iako su banane i brazilski oraščići prirodno radioaktivni jer sadrže kalijum-40 koji je radioaktivan izotop kalijuma, oni su daleko od opasnih. Čovek bi za godinu dana trebalo da konzumira oko 10 miliona banana da se pojavi neki oblik bolesti uzrokovan radijacijom. Deset miliona banana je, zapravo, ekvivalent za curenje radijacije iz nuklearnih reaktora.

Na Milerovom proputovanju, najveći nivo radijacije utvrđen je u bolnici Pripjat u blizini Černobilja. Područje je danas mesto napuštene zgrade u sklopu kompleksa koji je prethodno služio za lečenje vatrogasaca koji su se 1986. odazvali pozivu na dužnost usled nuklearne katastrofe. U podrumu bolnice u Pripjatu utvrđeno je da je nivo zračenja najviši s obzirom na to da se u njemu nalazi velika količina kontaminirane opreme i vatrogasne odeće.