Yahoo ide s popustom od 350 miliona evra

SciTech 21. feb 201716:27 > 16:27
Izvor: Reuters/File Illustration

Američka telekomunikaciona kompanija Verizon kupiće internet poslovanje Yahooa s popustom od 350 miliona dolara u odnosu na prethodno dogovorenih 4,8 milijarde dolara. Razlog obaranja cene su bezbednosni propusti kojima je ugroženo više od milijardu naloga na Yahoo.

Danas objavljen novi sporazum dveju kompanija olakšao je brige investitorima koji su strahovali da bi Verizon mogao da traži smanjenje cene od najmanje milijardu dolara ili čak da otkaže čitav dogovor.

Do izmene dogovora je došlo pošto je Yahoo, posle prvobitnog sporazuma s Verizonom, objavio da su u dva hakerska napada 2013. i 2014. godine ukradeni lični podaci više od milijardu korisnika. Prema novom ugovoru Yahoo i Verizon će podeliti moguće troškove zbog tih hakerskih upada.

Verizon, največi američki provajder bežičnih komunikacija, kupiće osnovno internet poslovanje Yahooa – pretragu, imejl i mesendžer, i tako zaokruižiti svoje ponude pošto je već kupio AOL za 4,4 milijarde dolara.

Yahoo je nekada bio jedna od vodećih internet kompanija, ali poslednjih godina pod pritiskom konkurencije gubi položaj na tržištu.

Posle prodaje poslovanja s imejlovima, sajtom, aplikacijama za mobilne telefone i marketingom, Yahoo bi trebalo da promeni ime u Altaba. Nov naziv je kombinacija reči „alternativno“ i „Alibaba“, pošto Yahoo poseduje oko 15 odsto kineske Alibabe, vrednosti 35 milijardi dolara.