Skandal zbog zloupotrebe organa ubijenih zatvorenika u Kini

SciTech 10. feb 201713:38 > 13:46
Izvor: REUTERS/Suzanne Plunkett

Veoma cenjen medicinski časopis odlučio je da povuče svoju studiju iz 2016. zbog sumnji da su podaci za jedan članak bili izvedeni iz eksperimenata na organima ubijenih političkih i religijskih zatvorenika u Kini.

Časopis „Liver International“ objavio je naučni članak kineskih hirurga o sigurnosti transplantacije jetre u kojem je obrađeno 563 slučajeva operacija u bolnici sveučilišta Žeđijang između 2010. i 2014. godine.

Klinička etičarka Vendi Rodžers sa univerziteta Makarija u Sidneju je objavila da je prošlog meseca poslala pismo uredniku tog časopisa, pozivajući na povlačenje tog rada zbog „nedostatka verodostojnih dokaza o etičnim izvorima organa“.

Naglasila je kako je većina transplantiranih jetara u toj studiji uzeta od političkih ili religijskih zatvorenika. Rodžers smatra kako je nemoguće izvesti tako veliku studiju bez organa zatvorenika jer jedna bolnica nije u stanju nabaviti toliko upotrebljivih jetri u razdoblju od četiri godine od srčanih bolesnika i dobrovoljnih donatora.

Glavni urednik časopisa Mario Mondeli je nakon pisma australske etičarke rekao da je s drugim urednicima došao do zaključka kako autori studije moraju dokazati etičnost upotrebe organa u njihovom istraživanju.

Otkrio je da je trebalo autori da predaju dokaze do 3. februara, ali još nisu odgovorili na optužbe.