Najveće IT kompanije zajedničkim snagama protiv terorizma

SciTech 06. dec. 201615:23 > 15:54
Podeli:
Izvor: Reuters/Peter Power

Najveće tehnološke kompanije Google, Facebook, Twitter i Microsoft ujedinili su snage kako bi sa svojih internet platformi uklonili sadržaje koji promovišu terorizam i radikalizam, javlja Anadolija.

Pomenute kompanije nameravaju za fotografije i videozapise koji promovišu terorizam da formiraju bazu podataka jedinstvenih digitalnih otisaka poznatih kao ”hashes”.

U trenutku kada videozapis ili fotografija koji sadrže radikalne stavove budu podeljeni, o tome će automatski biti obavešteni zaposlenici pomenutih kompanija.

Kada jedna kompanija otkrije objavu a terorističkim ili sličnim sadržajima, druge kompanije će korišćenjem ”hashesa” moći da uklone isti sadržaj iz vlastitih mreža.

“Nastavljamo da ulažemo trud kako bi se na internetu sadržaji koji promovišu terorizam stavili pod kontrolu. Nadamo se da će ova saradnja biti razvijena“, ističe se u zajedničkom saopštenju četiri kompanije.

Kompanije će početi sa deljenjem otisaka najradikalnijih i najstrašnijih zapisa koji promovišu terorizam.

Mnoge vlade širom sveta vrše pritisak na tehnološke kompanije kako bi sa stranica uklonile objave koje tako nešto promovišu.