Lusi trećinu vremena provodila na drveću vrebajući plen

SciTech 01. dec. 201615:41 > 15:44
Podeli:
Izvor: Wikipedia, Senckenberg-Museum, Gerbil

Najpoznatiji predak čovečanstva pre 3,18 miliona godina - "Lusi", provodila je trećinu svog vremena na drveću vrebajući plen, navodi u studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Plos uan" (Plos One).

Od otkrića fosila ženke tog dvonožnog australopitekusa 1974. godine u Etiopiji, paleontolozi raspravljaju da li je „Lusi“ koja je bila visoka 110 santimetara i teška 29 kilograma, više hodala po tlu, ili se više pela po drveću.

Nova detaljna analiza dobro očuvanih ostataka skeleta otkrila je da su gornji ekstremiteti fosila veoma razvijeni, kao kod šimpanze koji se vere po drveću.

Druga nedavna studija otkrila je da je boravak u granju bio fatalan za „Lusi“ jer je utvrđeno da je poginula od pada s drveta.

U poslednjem istraživanju, naučnici su otkrili da je „Lusi“ koristila ruke da se penje, dok je morfologija njenih stopala prilagođena za hvatanje za granje.

Ta studija istraživača sa američkog Univerziteta Džon Hopkins poklapa se s ranijim naučnim tvrdanja da je „Lusi“ verovatno spavala među granjem i da je najveći deo dana provodila na drveću.

„Lusi“ je naziv fosila australopitekusa pod kataloškim brojem „AL 288-1“ koji čini nekoliko stotina komada kostiju ili 40 odsto ženskog skeleta vrste „australopitekus afarensisa“.

To nije ni prvi ni najstariji fosil, ali je među najpotpunijim. Smatra se da je „Lusi“ najstariji nađeni fosil odrasle ženke.

„Lusi“ je nađena novembra 1974. godine. Njeni ostaci važe za jedno od najvećih arheoloških otkrića u svetu.

Fosil je dobio naziv po pesmi britanske grupe „Bitls“ „Lucy in the Sky With The Diamonds“ koju su paleontolozi slušali dok su sakupljali kosti.