Zašto većina astronauta pokvari vid u svemirskim misijama?

SciTech 30. nov. 201616:18 > 22:25
Podeli:
Izvor: A Syed/freeimages.com

Naučnici su probali da odgonetnu zašto se većina astronauta iz svemirskih misija vraća s oštećenim vidom.

Da bismo znali da li možemo da preživimo na nekoj drugoj planeti, moramo da se pozabavimo otkrivanjem reakcije našeg tela u nultoj gravitaciji, a pravi odgovor mogu da nam daju astronauti.

Naučnici su na godišnjem skupu Društva za radiologiju Severne Amerike odgovorili na pitanje zašto se većina astronauta, koja je u ekspedicije otišla sa savršenim vidom, na Zemlju vraća s blagim oštećenjem vida. Oni su ovaj fenomen pogoršanja vida usled intrakranijalnog pritiska u glavi nazvali VIIP.

Međutim, da li je zaista problem u cerebrospinalnoj tečnosti koja je zadužena za normalno i zdravo funkcionisanje mozga i kičmenog stuba ili je ključna stvar u nečem drugom?

Nakon upoređivanja rendgenskih snimaka, došlo se do zaključka koji je otklonio sve sumnje, a to je da je za oštećenje vida kriv vremenski period koji astronaut provede u svemiru.

Snimci jasno pokazuju da su astronautima koji borave dugo u svemiru oči mnogo više spljoštene, optički nervi su više natečeni i što je interesantno cerebrospinalna tečnost povećana je u očnoj duplji i delu mozga koji je zadužen za stvaranje iste.

To znači da je sa povećanjem cerebrospinalne tečnosti veća verovatnoća da će se astronaut na Zemlju vratiti sa lošijim vidom.