Šta učiniti kada vam se telefon "zamrzne"

SciTech 16. nov. 201611:43 > 15:26
Podeli:
Izvor: Pixabay

Smrzavanje ekrana na smartfonu, blokiranje uređaja i slične muke dogodiće se pre ili kasnije.

Za razliku od starijih telefona kojima je, uz malo čeprkanja po poleđini, bilo jednostavno izvaditi i ponovo vratiti bateriju i tako prisilno restartovati neposlušni uređaj, kod pametnih telefona je baterija najčešće integrisana, čime ste ostali bez te mogućnosti. Šta, dakle, učiniti?

Prva opcija je, naravno, držanje dugmeta u trajanju od oko 20 sekundi, što u većini slučaja deluje. Ali, ako to nije upalilo, ostaje vam još nekoliko mogućnosti koje bi mogle pomoći.

Kod Android telefona možda ćete, uz dugme za paljenje, morati istovremeno da držite i dugme za pojačavanje ili smanjivanje zvuka. Ako jedno ne deluje, pokušajte drugo, takođe u trajanju od oko 20 sekundi.

Slično je i kod iPhonea, kod kojih je potrebno istovremeno držati dugme za zaključavanje ekrana i „home“, odnosno dugme za povratak na početni ekran.

Ako vam se problem sa smrzavanjem ekrana često događa, pokušajte da ugasite i deinstalirate nepotrebne aplikacije i oslobodite memoriju prebacivanjem viška fotografija i videa na kompjuter, a ne zaboravite na redovno ažuriranje operativnog sistema.