Hiljade radoznalih u pohodu na zabavnu nauku

SciTech 01. okt. 201611:44 > 11:50
Podeli:
Izvor: Promo

Pod sloganom "Istraži, prikaži, znanje potraži" u jedanaest gradova Srbije održana je 11. Evropska Noć istraživača.

Radoznalost je izmamila mnoge, a najviše one najmlađe, da masovno izađu na ulice Beograda, Niša, Kragujevca, Pirota, Požarevca, Inđije, Petnice, Novog Sada, Zrenjanina, Subotice i Šapca i upoznaju istraživače, saznaju više o njihovom životnom pozivu, zabave se i nauče nešto korisno i novo.

Noć istraživača otvorio je ambasador EU u Srbiji, Majkl Devenport, a na svečanom otvaranju govorili su i ambasadorka Francuske u Srbiji, Kristin Moro, kao i predstavnik Evropske komisije Frančesko Fusko.

U Beogradu je najveće interesovanje bilo za postavke na Kalemegdanu – kod fontane „Borba“, Savskom šetalištu, ali i Francuskom institutu, Muzeju Vuka i Dositeja i na kraju Baranoya Caffe Baru. Posetioci koji su prošetali antičkim rimskim putem, saznali su sve o glavnoj temi: savremenim migracijama i posledice koje ostavljaju na ljude, muziku, igru, ptice, jezike i vodu.

Četiri ćoška, EU, EVO, Viki i Lokalni, poput četiri strane sveta simbolično su označili neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima.

Mladi naučnici su svoj posao i znanje približili svim radoznalim posetiocima, a dobra atmosfera, raspoloženi mladi ljudi, istraživački poziv, spakovan u zabavno ruho, obeležili su ovu Noć istraživača.