Uskoro Vojadžerov zapis dostupan za 100 dolara

SciTech 30. sep. 201618:12 > 18:14
Podeli:
Izvor: NASA / JPL

Dve Zlatne ploče misije Vojadžer najznačajnija su ostavština ljudskog roda. Radi se o za sada jedinom trajnom zapisu o postojanju ljudske kulture koji će nadživjeti čak i Sunce. Uprkos njenoj važnosti, ploču je bilo nemoguće nabaviti za svoju privatnu kolekciju, no to bi se uskoro moglo promeniti.

Zlatna ploča zamišljena je kao poruka inteligentnim bićima koja bi mogla pronaći sonde Vojadžer 1 i 2. Dolazi u paketu s gramofonom i jednostavnim uputstvima kako je pustiti. Na ploči se nalaze primeri muzike sa Zemlje, pozdravi na 55 jezika, fotografije ljudi, životinja i biljaka, i brojni zvukovi iz prirode, poput glasanja životinja i šuma talasa.

Osim dva primerka koji se nalaze na sondama Vojadžer 1 (sada 20,2 milijarde kilometara daleko od Zemlje) i Vojadžer 2 (sada 16,6 milijardi kilometara daleko), postoji još deset primeraka koje su izložene u institucijama NASA, i to je sve. Čak ni slavni astrofizičar Carl Sagan, na čiju su inicijativu ploče i postavljene u vojadžere, nije mogao dobiti svoj primerak.

Sledeće godine, to će se promeniti. Uz pomoć Kikstartera, trojica muškaraca izdatće jubilarno izdanje od tri vinila za 40. godišnjicu misije Vojadžer, pokrenute 1977. godine. Radi se o direktoru Instituta za budućnost Davidu Peskovicu, menadžeru kompanije Amoeba Music Timotiju Daliju i grafičkom dizajneru Lorensu Azeradu.

Trio će pripremiti izdanje s omotom inspirisanim originalnim pakovanjem Zlatne ploče, s muzikom koja će se nalaziti na tri vinilne ploče zlatne boje, a zainteresovani će moći kupiti primerak za oko 100 dolara.

Vlasnici jubilarnih ploča moći će čuti pozdrav tadašnjeg američkog predsednika Džimija Kartera, generalnog sekretara UN-a Kurta Valdhajma, ali i pozdrav na srpskom „Želimo vam sve najlepše sa naše planete!“.

Među muzikom dominira klasika, pa će biti moguće poslušati Bahov Brandenburški koncert, Mocartovu Čarobnu frulu, Bethovenovu Petu simfoniju, ali i brojne primere tradicionalne i narodne glazbe iz svih krajeva sveta. Od modernije glazbe, na albumu se nalazi i „Melancholy Blues“ u izvođenju Luja Armstronga, kao i „Johnny B. Goode“ Čaka Berija.

https://youtube.com/watch?v=DpptII291aI