Najveće svetske izdavačke kuće tužile YouTube-mp3.org

SciTech 27. sep 201611:51 > 12:02
Podeli:
Izvor: Printscreen

Najveće svetske izdavačke kuće tuže sajt koji dozvoljava svojim korisnicima da konvertuju video sadržaje sa YouTube-a u audio formu.

Universal, Sony, Warner Bross preduzeli su zakonske korake protiv nemačkog youtube-mp3.org u federalnom sudu u Los Anđelesu. Zatražili su odštetu od 150.000 dolara za svaki navodni slučaj piraterije, prenosi BBC.

Druga strana se još nije oglasila ovim povodom.

Izdavačke kuće tvrde da „su desetine ili čak stotine miliona pesama ilegalno kopirane i distribuirane putem skidanja sa stream-a“, i da je YouTube-mp3.org „glavni krivac“, sa više od 60 miliona korisnika mesečno.

U prilog svojim tvrdnjama, izdavačke kuće su dostavile imena više od 300 pesama koje su, kako navode, korisnici servisa konvertovali i „skinuli“.

Skidanje sa stream-a je postalo glavna pretnja muzičkoj industriji, jer funkcioniše kao nezakonita zamena za kupovinu ili pretplatu na ovlašćene streaming servise, navode iz izdavačkih kuća.

Pored naplate štete, izdavači su tražili od suda nalog za zabranu web hostinga i reklama na sajtu.

Ovaj sajt zarađuje na leđima miliona umetnika, tekstopisaca i izdavačkih kuća, poručili su iz Asocijacije izdavačke industrije u Americi.