Vučilo – učenje pravopisa kroz igru i zabavu

SciTech 03. sep. 201612:56 > 13:07
Podeli:
Izvor: N1

Vučiklo je aplikacija kojom se kroz igru savladava pravopis srpskog jezika, a nastala je iz želje da se učenicima pomogne da nauče i usvoje pravopis kroz zabavu.

Profesor srpskog jezika Milan Petrović, član tima autora, kaže da aplikacija može da reši stari problem, jer skoro svi učenici imaju mobilne telefone, ali se ne koriste u nastavi.

„Učenici koji su rođeni 2000. godine i kasnije ne mogu da budu motivisani pisanjem na tabli, jer je to generacija koja je nastala u trenutku društvenih mreža. Ovom aplikacijom želimo da kroz ono što oni vole, da vratimo nešto što je potrebno“, kaže on.

On ističe da nije ideja da se zameni profesora i dodaje da je uloga nastavnikaneprocenjiva. Petrović smatra  da kroz igricu nastavnik može da vidi ko gde kreši i da onda posveti vreme tome.

Izvor : N1

Profesor kaže da manje od 10 odsto časova po nastavnom planu može biti posvećeno pravopisu, što, po njegovom mišljenju, nije dovoljno.

„U našoj igrici pogrešiš, ali dobiješ tačan odgovor i nastaviš dalje i onda usvojiš pravila“.

„Aplikacija postoji na android app storu, besplatna je i do sada su dobre ocene i komentari. Srećan sam što su se nastavnici zainteresovali, deca mogu da probaju, nastavnici da naprave takmičenje ko će da skupi najviše poena. I škola koja nije dobro opremljena može da ga upotrebi, jer većina dece ima mobilne telefone“, naveo je on.

Što se tiče igrice – ima više od 2.000 primera, tri niva trežine iz svih oblasti pravopisa, a namenjena je pre svega najviše srednjoškolcima i učenicima sedmog i osmog razreda koji se spremaju za prijemni.