Radi se na tome da se pokemoni uklone s groblja, Aušvica…

SciTech 29. jul 201617:21 > 17:28
Izvor: REUTERS/Sam Mircovich

Kreatori igre "Pokemon Go" saopštili su da rade na uklanjanju lokacija za koje su podneti zahtevi da budu uklonjene sa mape te igre za "pametne telefone".

Džej Si Smit, direktor marketinga kompanije Niantik, koja je autor igre, rekao je u ovonedeljnom intervjuu da se „Pokemon Go“ unapređuje da bi bio zanimljiv korisnicima, ali i da poštuje stvarni svet.

„Kada je nešto zaista popularno, sa tim se mora postupati tako da svi korisnici budu bezbedni i da se ponašaju s poštovanjem“, rekao je Smit.

On je dodao da je igra za samo dve nedelje od objaljivanja privukla veliku pažnju i da „nije lako predvideti na koji sve način može pogoditi svet“.

„Pokemon Go“ daje virtuelne nagrade igračima koji u potrazi za „pokemonima“ sami ili u grupama odu na stvarne lokacije u svojoj okolini, ali su vlasti na nekima od njih, među kojima su i Memorijalni park u Hirošimi i Nacionalno groblje u Arlingtonu, kao i nekadašnji nacistički logor Aušvic, tražile da ta mesta budu uklonjene sa mape igra.

Igra je lansirana 6. jula i od tada je na samom vrhu liste najčešće preuzimanih sadržaja, ali su mnogi korisnici tokom „lova na Pokemone“ povređeni ili im je igra odvratila pažnju tokom vožnje.

Smit je potvrdio da kompanija radi na tome da „Pokemon Go“ i dalje privlači ljubitelje, ali i da poštuje institucije koje su njome pogođene, mada nije precizirao rok kada će doći do promena.

Iako kompanija „Niantik“ nudi mogućnost zahteva za izuzimanje lokacija sa mape, automatsko postupanje nije garantovano.

Neke lokacije već su uklonjene s mape igre, među njima i Američki memorijalni muzej Holokausta.