Solarni avion na poslednjoj etapi putovanja oko sveta

SciTech 24. jul 201612:06 > 12:08
Podeli:
Izvor: Jean Revillard/SI2/Handout via Reuters

Solarni avion Solar Impuls 2 poleteo je iz Egipta ka Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na poslednjoj etapi putovanja oko sveta započetog pre više od godinu dana.

Na ovoj 17. i poslednjoj etapi puta avionom upravlja Švajcarac Bertran Pikar, jedan od dva pilota koji su naizmenično upravljali letelicom na ovom poduhvatu. Drugi pilot je takođe Švajcarac Andre Boršberg.

Uz aplauze i uzvike tima na zemlji avion je poleteo sa aerodroma u Kairu na put koji će trajati 48 sati do Abu Dabija, odakle je krenuo na ovu avanturu 9. marta 2015. godine.

„Ovo je projekat za energiju, za bolji svet“, rekao je švajcarski pilot Bertran Pikar novinarima okupljenim na aerodromu.

Težine 1,5 tona, ali raspona krila kao „Boing 747“, Solar Impuls 2 leti prosečnom brzinom od svega 50 kilometara na sat. Elektromotore koji okreću njegove elise, napajaju baterije koje se pune strujom iz 17.000 solarnih, fotonaponskih ćelija na krilima aviona.

Avion je trebalo da poleti iz Egipta prošle nedelje, ali je poletanje odloženo zbog jakih vetrova i bolesti pilota.

Avion je stigao u Kairo 13. jula iz Sevilje u Španiji, na putovanju od 3.745 kilometara, koje je trajalo 48 sati 50 minuta.

Prethodno je krajem juna Pikar izveo prvi transatlantski let aviona koji može da leti bez goriva, zahvaljujući svojim baterijama koje skladšte solarnu energiju.

Solar Impuls 2 je ušao u istoriju kao prvi avion s pogonom na struju iz fotonaponskih ćelija koji je preleteo Atlantik.

Švajcarski pilot rekao je sinoć da će ova poslednja etapa biti teška. „Ovo je jako, jako vruća oblast, let će biti isrcpljuući“, rekao je on.