Predložena imena novih elemenata u periodnom sistemu

SciTech 11. jun 201615:18 > 15:26
Podeli:
Izvor: Wikipedia

Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju predložila je imena za novootkrivene elemente 113, 115, 117 i 118.

Predložena imena za hemijske elemente 113, 115, 117 i 118 su nihonijum, moskovijum, tenesin i organeson.

„Ovo je uzbudljiv dan za ceo svet“, kaže Lin Sobi, izvršni direktor Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju.

Grupa, koja je zadužena za otkriće novih elemenata predložila je imena simbola nakon što je Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju u januaru ove godine potvrdila njihovo otkriće, piše Scientific American.

Kriterijumi kažu da elementi moraju biti nazvani po mitološkoj figuri ili konceptu, geološkom mestu, naučniku, imovini ili mineralu.

Nihonijum je predloženo ime za element 113, koji je sintetizovala grupa Kosuke Morita u Rikenu u Japanu. Ovaj element je nazvan po Japanu i predstavlja prvi element iz istočne Azije koji se pojavio u periodnom sistemu hemijskih elemenata.

Naučnici iz Rusije i SAD-a su otkrili elemente 115 i 117 2010. godine, pa su ih nazvali moskovijum i tenesin, prema geografskim regijama.

Moskovijum je nazvan po Moskvi, gde se nalazi Joint institut za nuklearna istraživanja, a tenesin prema državi u SAD-u Tenesiju, gde su sprovedena brojna istraživanja o hemijskim elementima.

Ista grupa naučnika je imenovala i hemijski element 118 kao organeson u čast ruskog nuklearnog fizičara Jurija Oganesijana, koji je predvodio tim koji je sintetizovao element 117.

Imena će biti stavljena na uvid javnosti, a proces konsultacija će trajati pet meseci pre nego što Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju dodeli konačna imena.

„Važno je za sve ljude širom sveta da pregledaju imena kako bi se uverili da se uklapaju na svim različitim jezicima“, rekla je Sobi.