Snimljen trenutak kada crna rupa "guta" oblake

SciTech 09. jun 201623:19 > 23:20
Podeli:
Izvor: REUTERS/NASA

Međunarodni tim astronoma napravio je snimke ogromne crne rupe kako "jede" oblake gasa u centru Mlečnog puta. Snimak je nastao u Evropskoj južnoj opservatoriji (ESO) pomoću ultra jakog teleskopa ALMA, najvećeg na svetu koji se nalazi u Čileu.

Astronomi su posmatrali molekularni gas koji se nalazi u okolini crne rupe kada su spazili kako ta rupa u centru galaksije guta velike oblake gasa koji su od Zemlje udaljeni oko milijardu svetlosnih godina.

Oblaci su se ka crnoj rupi kretali neverovatnom brzinom od oko 1,3 miliona kilometara na sat, a potom nestali u njoj.

Opservatorija je saopštila da je to prvi snimak spektakularnog treutka u kosmosu kada crna rupa guta oblake. Ranije su snimljeni momenti „gutanja“ zvezda i manjih asteroida.

„Ushićeni smo, jer smo snimili dokaz kako džinovska crna rupa usisava oblake. To će nam pomoći u istraživanjima o samom nastanku i aktivnostima crne rupe“, rekao je astronom Timoti Dejvis, profesor sa Univerziteta kardif.

Ogromne crne rupe nalaze se u srcu skoro svih galaksija u univerzumu, pa tako i u Mlečnom putu. Teške su i po nekoliko milijardi solarnih masa, a usisavaju sva nebeska tela koja im se nađu u prostoru delovanja gravitacione sile.