Avion na solarni pogon nastavio put oko sveta

SciTech 21. maj 201615:22 > 23:43
Podeli:
Izvor: Reuters/ Jean Revillard/Solar Impulse

Avion na solarni pogon "Solar impuls 2" nastavio je put oko sveta i rano jutros je poleteo iz Oklahome, a tokom dana bi trebalo da sleti u Dejton u američkoj saveznoj državi Ohajo, saopštili su organizatori.

„Naš cilj je da obiđemo svet solarnim avionom i dokažemo da je to moguće izvesti pomoću moderne i čiste tehnologije“, navodi se u saopštenju. Solarni avion je na put oko sveta poleteo iz Abu Dabija 9. marta 2015. Tokom etapnog leta, pravio je pauze u Omanu, Mjanmaru, Kini i Japanu. 

Najrizičniji deo putovanja bio je let preko Pacifika, koji je pređen u dve etape. Posle ukupno 120 sati leta od Japana preko Tihog okeana, avion je na Havaje sleteo 3. jula prošle godine. 

Posle SAD, eksperimentalna letelica nastavlja put preko Atlantika ka Evropi ili severnoj Africi. 

Avion leti bez goriva, a struju dobija iz 17.000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metra. Ukupna vrednost projekta, pokrenutog 2002. godine, procenjuje se na više od 100 miliona dolara.  Letelicom na smenu upravljaju švajcarski piloti Bertran Pikar i Andre Boršberg. 

To putovanje privuklo je širom sveta veliku pažnju ljudi koji solarni pogon vide kao gorivo budućnosti, izvor čiste, obnovljive energije.