Naučnici otkrili tri planete nalik Zemlji

SciTech 02. maj 201619:52 > 19:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/NASA

Međunarodni tim naučnika otkrio je tri planete veličine Zemlje koji bi mogle bi mogle biti kandidati za naseljavanje, preneo je Blumberg.

Novootkriveni sistem nalazi se na oko 40 svetlosnih godina od Zemlje, navodi se u tekstu objavljenom danas u časopisu Nejčr (Nature). Vodeći autor teksta Mišel Gilon kaže da se to, mada deluje kao ogromna razdaljina, u kosmičkim razmerama smatra dovoljno blizu da bi se moglo nazvati „obližnjim“.

Lovci na planete su te planete našli blizu ultrahladne patuljaste zvezde, koja je previše slaba da bi se pojavila u običnoj potrazi za egzoplanetama.

Dve planete su izvesno velične Zemlje i treba im dva dana da se okrenu oko zvezde veličine Jupitera. Planete su previše blizu zvezde da bi bile potpuno nastanjive, ali autori teksta sugerišu da bi na njima moglo biti predela u kojima bi ljudi mogli preživeti. Planete imaju sinhornu rotaciju, pa im je ista strana stalno okrenuta ka zvezdi, kao Mesec oko Zemlje.

Istraživači su primetili i treću planetu, ali nemaju dovoljno informacija da je opišu kao prethodne dve.

Gilonu i njegovim saradnicima će biti potrebna pomoć teleskopa Habl i Svemirskog teleskopa Džejms Veb da bi ustanovili kakva je atmosfera na novopronađenim planetama.