Elektronske cigarete dobar način za smanjenje pušenja

SciTech 28. apr 201614:30 > 14:32
Izvor: REUTERS/Neil Hall

Elektronske cigarete mogu biti od koristi za javno zdravlje, pa bi zato pušače trebalo uveriti u to i podstaći ih da ih koriste, jer su mnogo bezbednije od tradicionalnih cigareta, zaključak je izveštaja o efektima upotrebe e-cigareta na smanjenje pušenja, koje je danas objavio Kraljevski koledž lekara u Velikoj Britaniji.

Da bi se sprečile bolesti izazvane pušenjem autori istaživanja podržavaju osmišljavanje altrenativnih strategija, koje mogu dovesti do smanjenja štetnosti duvanskih proizvoda. 

U izveštaju se naglašava da, na osnovu dostupnih dokaza, ne može da se tvrdi da je korišćenje elektronskih cigareta „ulazna kapija“ za svet pušača, čak naprotiv. Na osnovu istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji utvrđeno je da elektronske cigarete konzumiraju oni koji koriste ili su koristili duvan. 

Navodi se i da e-cigarete nisu značajnije privukle odrasle ljude, koji nikad nisu pušili, niti podstakle mlade da počnu da puše. Elektronske cigarete uglavnom koriste pušači i njihova konzumacija može dovesti do prestanka pušenja. Tako posmatrano, elektronske cigarete su zapravo kapija za ulazak u svet nepušača, konstatuje se.

U izveštaju se ne poriče potencijalni rizik od dugotrajne upotrebe elektronskih cigareta, ali podaci pokazuju da postoji najviše pet odsto rizka u odnosu na zavisnost koju izazivaju tradicionalne cigarete. 

Tim lekara koji je radio na ovom izveštaju smatra da je neophodno da i ova oblast bude zakonom regulisana, ali sugerišu da regulativa ne bi trebalo da koči razvoj i upotrebu elektronskih cigareta. Regulatorna strategija bi trebalo da ima izbalansiran pristup, kako bi se osigurala bezbednost proizvoda i omogućilo pušačima da koriste elektronske umesto tradicionalnih cigareta. 

Najnoviji izveštaj Kraljevskog koledža lekara, koja se još od 1962. godine zalaže za prevenciju pušenja, zaključuje da i pored potencijalnih rizika proizvodi smanjene štetnosti imaju veliki potencijal za napredak ka društvu bez duvanskog dima.