Dijamant više nije najtvrđi oblik ugljenika

SciTech 08. feb 201620:14 > 22:22
Podeli:
Izvor: AFP/Leon Neal

Otkrivena je nova struktura ugljenika koja je i čvršća i sjajnika od dijamanta. Ova posebna struktura se zove Q-carbon i svetli čak i pri najmanjem izlaganju svetlosti, što je čini podobnom za razvijanje novih tehnologija.

Do ovog otkrića došao je tim stručnjaka iz Severne Karoline, koji je objasnio da se Q-carbon može dobiti jedino u laboratoriji, tako da ga možemo smatrati veštačkom formom dijamanta.

Jedino mesto na kome bi se u teoriji mogao naći u prirodi može biti jezgro nekih udaljenih planeta, objašnjavaju naučnici, ali dok se ova tvrdnja eksperimentalno ne dokaže, ovakav oblik ugljenika moguće je napraviti samo u laboratorijskim uslovima. Q-karbon nastaje tako što se postavlja na površine poput stakla i oblaže amorfnim oblicima ugljenika. Nakon toga, laserski zraci menjaju ovu strukturu frekvencijom pet miliona puta u sekundi, što dovodi do porasta temperature na čak 3.727 stepeni Celzijusove skale. Nakon toga se ugljenik hladi.

Ovo otkriće je impresivno, ali treba da prođe mnogo vremena pre nego što ovakva struktura bude spremna za komercijalnu upotrebu. Tim istraživača za sada može da proizvede samo listove ove strukture i to debljine od 20 do 500 nanometara, što je oko 100 puta tanje od ljudske vlasi.

Džej Narajan, vođa tima koji je sproveo istraživanje, objašnjava da smo stručnjaci danas mogu da naprave tanke prevlake od ovog materijala, ali da je još uvek rano za procenu svih koristi koje bismo imali od ove neobične strukture.