Kompjuterski program predviđa budućnost veze

SciTech 09. dec 201515:23 > 16:38
Podeli:
Izvor: Morguefile.com / Ilustracija

Naučnici su razvili kompjuterski program kako bi utvrdili kakvo je stanje veze parova i to mereći ton njihovog glasa.

Istraživači sa Univerziteta Juta su razvili algoritam koji može ustanoviti visinu tona, intenzitet, nervozu i „treperenje“ u glasovima parova dok razgovaraju jedno s drugim kako bi zaključili koliko su sretni u vezi.

U studiji koja je objavljena u žurnalu „Proceedings of Interspeech“, istraživači su beležili konverzacije među stotinu parova tokom sesija bračnih savetovanja u periodu od dve godine.

Nakon toga su beležili njihov bračni status idućih pet godina.

Zaključili su da algoritam može predvideti ozbiljne probleme u vezi sa tačnošću od 79 posto – što je više nego što su zabeležili stručnjaci za veze koji su vodili terapeutske sesije.

Lekar Šikrinah Narajan koji je vodio studiju ističe: „Ono što kažete nije jedina stvar koja je bitna, veoma je važno kako to kažete“.

Takođe je rekao da su proučavali uticaj onoga šta je partner rekao na emocije onog drugog.

Tim je utvrdio da proučavanje određenog para tokom nekog perioda pokazuje kako se njih dvoje zaista osećaju u vezi i da je rezultat tačniji nego što to pokazuju „kodovi ponašanja“ koje su vodili terapeuti.

Doktor Brajan Baucom sa Univerziteta Utah je komentarisao: „Psihološki praktikanti i istraživači odavno imaju saznanje da način na koji partneri razgovaraju i raspravljaju o problemima ima važne implikacije o zdravlju njihove veze. U svakom slučaju, nedostatak efikasnih i pouzdanih alata za merenje važnih elemenata u tim razgovorima je glavna prepreka u njihovoj rasprostranjenoj kliničkoj upotrebi“.