Zvanično zabranjeno negiranje genocida u BiH, parlament RS sprema odgovor

Region 27. jul. 202121:2514 komentara
Podeli:

U Bosni i Hercegovini od sutra je i zvanično zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina, što je obuhvaćeno izmenama Kaznenog zakona. U petak će Narodna skupština RS razmatrati tu odluku visokog predstavnika, kao i izmene Kaznenog zakona entiteta čime bi se kao kazneno delo tretirala kvalifikacija Republike Srpske kao genocidne tvorevine.

Zakonima protiv nametnutog zakona, tako će NSRS, naglašeno je nakon kolegijuma, odgovoriti na bonska ovlašćenja Valentina Incka. Kažnjivim će se smatrati nazivanje Srba genocidinim, a rešenja će, kaže profesorka krivičnog prava Ivanka Marković, biti na fonu onih iz zemalja EU.

POVEZANE VESTI:

„Zašto Krivični zakonik Slovenije, ili Hrvatske, koje su članice EU imaju odredbu povreda ugleda Republike Slovenije, Hrvatske… Ili povreda ugleda naroda koji žive na toj teritoriji. Zašto bi nama neko u Republici Srpskoj osporavao pravo da mi na taj način zaštitimo ne samo čovjeka, već i ugled RS koja ima određena obilježja državnosti. Zašto da me neko naziva genocidnim pripadnikom manjeg entiteta, i tako dalje?! Mislim da je to uvreda ne samo za mene već za sve vas koji sjede u ovoj sali“, poručila je Marković.

Milan Petković iz Ujedinjene Srpske rekao je kako je njihov pravni tim, po hitnom postupku, pripremio predlog zakona o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika.

„Ovim zakonom se predviđa kroz dva člana da se ta odluka, nametnuta odluka Visokog predstavnika, ne primjenjuje na teritoriji RS i da nadležni organi RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu odluke Visokog predstavnika“, objasnio je on.

Odbacivanje odluke o nametanju zakona o negiranju genocida zatražio je i predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

„Ovo je zakon o zaštiti laži o Srebrenici i kao takav ne može da opstane i da ima status svete krave i dogme“, poručio je on.

Dok se jednoglasno nastavlja poricanje pravosnažnih presuda, u javnosti provejava ponuda SNSD-a upućena opoziciji. Prelazna Vlada se stidljivo nudi kao rešenje, a predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović priznaje da je to opcija.

Opcije su razne, a zaključci nejasni kada je u pitanju saradnja sa novim Visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom koji već od ponedjljka preuzima kormilo OHR.

„Zvaničnih sastanaka sa Visokim predstavnikom neće biti, to je usaglašeno“, naveo je Čubrilović, a na pitanje N1 hoće li biti nezvaničnih, odgovara: „Nezvanično će se cijeniti, u kafani sretnete čovjeka ne možete to izbjeći.“

Šef kluba poslanika SDS Miladin Stanić, s druge strane, kaže da su spremni da „pregovaraju sa crnim đavolom“, a da sačuvaju svoj narod.

„Ne vjerujemo u iskrenost SNSD, ja žalim za tim. Jako bih volio da sam sebe demantujem, ne vjerujemo u dosljednost i potpunu iskrenost SNSD, ali dajemo još jednu šansu“, poručio je Stanić.

Perica Buncalo iz PDP-a veruje da neće biti moguće izbeći sastanke sa Šmitom, dok Dušica Šolaja iz SNSD-a ističe da će sve biti jasnije nakon sednice NSRS u petak.

A javnost će ostati uskraćena za detalje predstojeće Posebne sednice NSRS, jer će ona biti zatvorena za javnost. Najglasniji opozcionar Nebojša Vukanović to je kritikovao, a spreman je kaže, “ako je Vukan problem da i ne diskutuje”.

Sve što kao zakonodavni odgovor u petak usvoji NSRS proći će proceduru u Veću naroda, a zbog mogućeg veta Bošnjaka, u konačnici bi odgovor mogao dati i Ustavni sud BIH.

Komentari

Vaš komentar