Zvaničnici Republike Srpske razočarani presudom Mladiću, oštro kritikuju Hag

Region 08. jun. 202117:27 > 19:223 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer tog entitata u BiH Radovan Višković i predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović oštro su kritikovali pravosnažnu presudu Haškog tribunala bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Predsednica Cvijanović izjavila je Srni da je Haški tribunal drugostepenom presudom Mladiću još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika.

„Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvijek nestali“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona naglašava da će Haški tribunal zato ostati upamćen kao „sinonim za nepravdu i politički sud, čiji zadatak nije da doprinese pomirenju, kako licemerno tvrde, već da svojim hiljadugodišnjim presudama Srbima, opere savest onima koji su srpskom narodom devedesetih godina u više navrata isporučivali krstareće rakete i osiromašeni uranijum“.

Izvor : N1

Predsednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je Srni da bi presuda Mladiću bila oslobađajuća da je bilo prava i pravde.

„Očigledno da ovde nema ni prava ni pravde, a to nam je ko zna koliko puta potvrdilo naše dosadašnje iskustvo koje smo imali sa Haškim sudom i broj izrečenih presuda u odnosu na druge tako da je svaki komentar suvišan. Odavno na ovim prostorima nema prava i pravda, jer da ga ima ljudi bi imali pravo na pravično suđenje“, istakao je Višković.

On je naveo da je uvek za to da svi oni koji su počinili zločin treba da odgovaraju, ali zločine nisu činili samo na jednoj strani, već ih je bilo i na jednoj, i na drugoj i na trećoj strani.

Izvor : N1

Predsednik entiterskog parlamenta Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je Žalbeno veće Haškog tribunala donelo surovu presudu u kojoj su zanemareni dokazi koji Mladiću idu u prilog.

„Pogotovo je ignorisano njegovo zdravstveno stanje. Sve to govori u prilog tome da ova, kao i ranije presude, ne doprinose međunacionalnom pomirenju, nego otežavaju odnose između Srba, Hrvata i Bošnjaka“, rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, i ova presuda govori o tome da je međunarodni sud, koji je osnovan baš radi pomirenja naroda posle građanskog rata u BiH, ni u jednom segmentu i ove presude ne doprinosi tom cilju.

Komentari

Vaš komentar