Zoran Mamić ostaje na slobodi u BiH, oduzeta mu lična dokumenta

Region 19. maj. 202120:45
Podeli:
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL

Bivši trener "Dinama" Zoran Mamić ostaće na slobodi u Bosni i Hercegovini, ali moraće da se svake sedmice javlja policiji, a privremeno su mu oduzeta lična dokumenta koja su izdala vlasti te zemlje, odlučio je Sud BiH.

Zorana Mamića u jutanjim su satima u Međugorju uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Povezane vesti

Nakon toga Mamić je u Sarajevu predat Sudu BiH, a tokom popodneva održano je ročište da bi se utvrdio njegov zakonski status, odnosno da li je on državljanin BiH. Sudija je doneo odluku kojom je dopustio da Mamić ostane na slobodi, ali uz mere ograničenja, zbog čega je sudu odmah morao da preda lična dokumenta.

Sud BiH nije raspravljao o mogućem Mamićevu izručenju s obzirom na činjenicu da Hrvatska za to još nije uputila službeni zahtev.

Prethodno je Mamić uhapšen u Međugojru na osnovu međunarodne crvene poternice Interpola na zahtev Interpola u Zagrebu, a u cilju njegovog izručenja u Hrvatsku radi izvršenja sudske presude.

Zoran Mamić je presudom Vrhovnog suda Hrvatske osuđen na četiri godine i osam meseci zatvora, nakon što je proglašen krivim za izvlačenje novca iz Dinama.

Krajem aprila je trebalo da se javi na izdržavanje kazne. No, Mamić je zatražio da izvršenje kazne bude sprovedeno na području Bosne i Hercegovine, čije državljanstvo ima.

Komentari

Vaš komentar