Vujović: Stavovi ministra Leposavića poznati, rekao nešto zbog čega je i izabran

Region 13. apr. 202113:553 komentara
Podeli:

Nakon završetka višednevnog protesta zbog najavljenih promena propisa o državljanstvu, ali i neuspešnog dogovora u vladajućoj koaliciji u vezi sa smenom ministra pravde zbog izjave o Srebrenici, politička kriza u Crnoj Gori se nastavlja. Zlatko Vujović iz podgoričkog Centra za monitoring je izjavio za N1 da je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić "saopštio nešto zbog čega je i izabran".

„A to je njegov nacionalistički odnos, radikalan stav prema nekim pitanjima ratova, negiranje genocida u Srebrenici… Ali to je nešto što nije novitet, u javnosti se znalo za takve njegove stavove i to ga je preporučilo upravo ispred Srpske pravoslavne crkve da pokrije mesto ministra pravde“, objašnjava Vujović.

Vujović ističe da postoji kombinacija ideološkog suprotstavljanja i korišćenje situacije za dodatno slabljenje predsednika Vlade Crne Gore.

Povezane vesti

On smatra da je od početka reč o dubokoj političkoj krizi zbog atipičnog modela funkcionisanja i saradnje između izvršne i zakonodavne vlasti.

„Vlada je formalno podržana od strane poslaničke većine, ali brutalni napadi na vladu su kontinuirani od strane najvećeg dela koalicije“, kaže Vujović.

Prema njegovoj oceni, vlada nije „isporučila nijedan vidljivi rezultat u svom radu“.

„Gotovo da svaki dan imamo neku krizu, problematičnu situaciju“, dodaje on i ističe da postoji stalna namera Demokratskog fronta da utiče na kadriranje unutar vlade i smenu predsednika te vlade.

Odgovarajući na pitanje da li može doći do pada vlade, Vujović ocenjuje da je već sada njen predsednik „prilično oslabljen“.

„Nudi mu se, od strane Demokratskog fronta, da se ‘izmiri’ sa Leposavićem odnosno da na neki način spusti glavu i time kaže nisam više taj koji vodi ovu vladu nego neko drugi sa strane. Alternativa mu je da se desi smena Leposavića, sa glasovima opozicije, ali može da se dogodi da, ako ne budu glasali svi poslanici opozicije, taj predlog ne prođe“, navodi Vujović.

Govoreći o problemu u vezi sa izmenama propisa o državljanstvu, Vujović objašnjava da postoji više otvorenih pitanja.

„Jedno je brisanje lica iz registra prebivališta i boravišta, oni koji trenutno nisu u Crnoj Gori i koji se ne prijave u roku od godinu dana i ne daju dokaze da žive u Crnoj Gori. Drugo pitanje je olakšavanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva ili najednostavnije rečeno – da se privremeni i stalni boravak izjednače“, navodi Vujović.

Vujović kaže da će, govoreći o političkoj krizi, morati da dođe na neki način do uključivanja međunarodnih aktera, pre svega SAD i EU, jer „kriza ide ka usijanju“.

„Uključenost zvaničnog Beograda i posredno zvanične Moskve je prešlo sve granice potencijalne tolerancije. Imamo vladajuću koaliciju koja povlači veoma radikalne poteze“, zaključuje Vujović i dodaje da su neophodni izbori na svim nivoima, po novim pravilima usaglašenim između opozicije i vlasti.

Komentari

Vaš komentar