Željko Ivanović dobitnik nagrade „Sloboda medija“

Region 24. avg 202209:581 komentar
Izvor: Vijesti

Jedan od osnivača “Vijesti” Željko Ivanović dobitnik je značajnog priznanja “Sloboda medija” koje svake godine medijskim poslenicima širom sveta dodeljuje TLN (Transantlantic Leadrship Network), poznati politički institut iz Vašingtona.

U kultnoj centralnoj dvorani nacionalnog Pres kluba u glavnom gradu SAD, 17. septembra, Ivanović će biti jedan od šest laureata kome će biti uručeno priznanje u kategoriji “Izuzetnost komentara i kritike”, pišu Vijesti.

Zlatnu medalju TLN-a primiće Dženifer Grifin, saradnica Foks njuza (Fox News) za nacionalnu sigurnost pri Pentagonu, dok je zlatna medalja za istraživački rad u stranim medijima pripala Olgi Rudenko, odgovornoj urednici Kijev Independenta iz Ukrajine.

Širin Abu Akleh će posthumno dobiti nagradu u kategoriji međunarodnog izveštavanja, dok će nobelovka Maria Resa, filipinsko-američka novinarka i generalna direktorka portala Repler, primiti nagradu u kategoriji rasvetljavanja korupcije.

U kategoriji mladih novinara nagradu je dobio Vladislav Davidžon, američki državljanin rodom iz Uzbekistana, novinar Tablet magazina, te osnivač Odesa Rivjua (Odessa Review).

O novinarskim nagradama za 2022. odlučivao je 20-člani međunarodni žiri u kome su pored čelnika TLN i američkih diplomata bili i poznati urednici i autori vodećih američkih i evropskih medija poput Pitera Rofa iz Njuzvika (Newsweeka), Daga Sandersa iz Gloub end mejl (Globe and Mail), Svana Vatermana iz BBC, Ani Elizabet Mout iz londonskog Telegrafa, Klausa Ditera Frankenbergera iz Frankfurter Algemajne Cajtunga, Pitera Kanela iz Politika…

Nakon dodele nagrada, u naredna dva dana, politički institut TLN u zdanju američkog Kongresa, organizuje veliku konferenciju o slobodi medija, na kojoj će govoriti i Ivanović.

Uz njega i ostale dobitnike nagrada, u radu konferencije će učestvovati i urednici i novinari iz vodećih svetskih medija, poput Njujork Tajmsa, Telegrafa, Njuzvika, Gloub Mejla, Difense njuza, Hila, Blumberga, Al Džezire, Midl Ist Aja (Middle East Eye), Glasa Amerike, Mete (Facebook), te mnogi drugi.

Učesnicima konferencije će se obratiti i Kara MekDonald, zamenica pomoćnika državnog sekretara za demokratiju i ljudska prava pri Stejt dipartmentu, te članica evropskog parlamenta Diana Riba Giner i direktorka Glasa Amerike Jolanda Lopez.

TLN je neprofitna organizacija koja preko mreže saradnika, koja uključuje vladine zvaničnike, parlamentarce, novinare, poslovne ljude, naučnike, kreira analize o savremenim izazovima za SAD, Evropu, Bliski istok…

Predsednik Borda TLN je Majkl Halcel, viši predavač sa Džon Hopkins Univerziteta i dugodišnji visoki zvaničnik američke administracije. U periodu od 2009. do 2012. bio je i savetnik za spoljnu politiku tadašnjeg senatora, a sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Kruna Ivanovićevog rada na promociji slobode medija

Željko Ivanović je jedan od pokretača nezavisne štampe i medija u Crnoj Gori. Učestvovao je u osnivanju i jačanju svih nezavisnih medija u Crnoj Gori od Kruga, preko Monitora, do dnevnog lista, TV i portala Vijesti.

Iako je davno preuzeo vodeće menadžerske dužnosti u pomenutim medijima, Ivanović nije odustao od pisanja. Već je objavio dve knjige izbranih tekstova, komentara, analiza, satire, “Crnogorski Diznilend” i “Lovac na zmajeve”.

Nakon ulaska United Medie, najveće reginalne telekomunikacione i medijske grupe u suvlasništvo “Vijesti”, Ivanović pokriva poziciju predsednika Borda direktora.

Priznanje uglednog američkog Instituta je kruna Ivanovićevog višedecenijskog rada na promociji slobode medija u Crnoj Gori, ali i regionu, a ujedno i značajno priznanje za Vijesti i dosadašnji doprinos čitave medijske grupe afirmaciji uloge medija, kao čuvara javnog interesa, pišu Vijesti.

Komentari

Vaš komentar