Obeležena 27. godišnjica i održana komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici

Region 11. jul 202214:51 > 18:47
Podeli:
Izvor: F.Z/N1

U Memorijalnom centru Potočari sahranjeno je pedeset srebreničkih žrtava, koje su ekshumirane u prethodnom periodu.

Najmladja žrtva, koja je ove godine sahranjena, je Salim Mustafić, koji je, kada je ubijen u leto 1995. godine, imao 16 godina.

Sahranjena su još dva maloletnika, koji su u vreme smrti imali 17 godina, Vahid Smajlović i Elviru Muminović.

Hiljade ljudi klanjalo je dženazu, koju je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. Pre toga, Podne-namaz predvodio je bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Prethodno su deca iz Srebrenice izvela Srebrenički inferno.

U Potočarima je održana i komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, na kojoj su se obratili brojni domaći i međunarodni zvaničnici.

Domaće i međunarodne delegacije su posle komemoracije polažile cveće ispred spomenika ubijenim žrtvama genocida.

Komemoraciji su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora i medjunarodne zajednice u BiH, delegacije iz više zemalja, kao i zvaničnici iz Federacije BiH, predvodjeni članovima Predsedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Komemoraciji u Potočarima nisu prisustvovali zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

U Potočare su iz Srbije stigle „Žene u crnom“ i predsednik Socijaldemokrata Nenad d Čanak.

Do sada je u Potočarima sahranjena 6.671 žrtva genocida, čiji su posmrtni ostaci koji su pronadjeni u brojnim masovnim grobnicama.

Izetbegović: Skoro „ugasnulo“ negiranje genocida

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da se godišnjica zločina u Srebrenici dočekuje u situaciji kad je skoro „ugasnulo“ negiranje genocida, jer ono što je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko uradio prošle godine daje rezultata.

„Možemo se zadovoljiti sa nekim malim pomacima i sa veoma konkretnim porukama koje su se danas čule i koje se preklapaju“, rekao je Izetbegović novinarima u Srebrenici, i konstatovao da je ono što se desilo u julu 1995. godine bio planirani genocid, a potom je sledilo „prikrivanje genocida, tercijarne i sekundarne jame, negiranje genocida i laži“.

„Na kraju smo ušli u fazu slavljenja genocida, nagrađivanja, dodeljivanja odlikovanja Karadžiću i ostalima koji su krivi za genocid. I to je Inckovom odlukom konačno prekinuto“, rekao je on.

Izetbegović je ukazao na činjenicu da lideri oblikuju mišljenje naroda, kao i institucije i crkva, i da „oni nose krivicu za emociju koja postoji u narodu“.

„Nažalost, većinu srpskog naroda u BiH su okrenuli protiv zemlje u kojoj su rođeni, protiv komšija sa kojima su odrastali. To je krivica institucija, školskog sistema, uopšte lidera u srpskom narodu“, smatra on.

Izetbegović je naglasio da je svaki zločin pojedinačan, „ali je previše bilo tih pojedinaca, i oni su zauzeli svaku poziciju, od predsednika države, preko komandanata armije, komandanata u policiji, u parlamentu, crkvi, među intelektualcima“.

„Srbi treba da se zamisle kao narod nad tom činjenicom“, poručio je Izetbegović.