Zamenik generalnog sekretara NATO: Rusija stoji iza sajber napada na Crnu Goru

Region 07. okt 202213:371 komentar
Izvor: Shutterstock

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana izjavio je da Rusija stoji iza sajber-napada na Vladu Crne Gore.

„Crna Gora je izložena sajber-napadu ruske grupe. To smo videli u Bosni i Hercegovni, a videćemo šta će se dalje dešavati. Ali prisutni smo, na Kosovu imamo 20.000 vojnika i to je najjače vojno prisustvo na Balkanu, jer želimo da garantujemo mir u regionu“, rekao je Džoana u Budvi tokom prvog dana regionalnog bezbednosnog „To be Secure – 2BS Foruma“ (Biti bezbedan).

Pročitajte još

On je kazao da će NATO učini sve da kroz misiju KFOR obezbedi mir na Balkanu.

„Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 (iz 1999.), kojom se KFOR rukovodi, ostaje tamo gde je bila. Mi ćemo preduzeti sve da obezbedimo bezbedno i sigurno okruženje stanovnicima Kosova, ali znamo da će trajan mir obezbediti dijalog Prištine i Beograda i suživot svih zajednica, zato je sloboda kretanja neophodna“, rekao je Džoana na bezbednosnom Forumu.

Rekao je da je Rusija pokrenula „užasan rat“, s teškim posledicama.

„Zaporožje i ostali regioni koji su veličine Portugalije, pripajaju se Rusiji. NATO nikada neće priznati to otimanje zemlje. Takođe, ta nuklearna retorika je nešto što je eskaliralo, jer rat ne ide kako je Rusija zamislila, jer je Moskva naišla na snažan otpor i otpor običnih ljudi“, kazao je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Ta situacija je, rekao je on, bez presedana i zato je izazvala i pomoć bez presedana.

„Tu smo za Crnu Goru i za Balkan. Uskoro će naša porodica brojati još dva nova člana, tako da ćemo biti velika porodica i najuspešnija alijansa u istoriji, na dva kontinenta. Rusija je najveća bezbednosna, ali ne i jedina pretnja. Ima ih puno kao što su terorizam kao izvor nestabilnosti, konflikti u Africi, politika Kine i ambicije nove tehnologije, klimatske promene. To sve ugrožava našu bezbednost i iskušava našu otpornost. Zato moramo biti jaki agilni i ujedinjeni. To će nas sačuvati u sve opasnijem svetu“, rekao je Džoana.

Premijer Crne Gore, Dritan Abazović, na pitanje da li prepoznaje srpski nacionalizam u Crnoj Gori, rekao je da postoji, ali da nije nastao pre dve godine, već postoji stotinama godina.

„To je deo naše istorije. Da li u Srbiji imaju političke ciljeve usmerene prema Crnoj Gori? Naravno da imaju. Da li postoje opcije bliske Srbiji? Naravno da postoje. Da li su podržane politički i finansijski i medijski? Da!“, rekao je Abazović.

Upitan da li je „uticaj Vučića maligni“, odgovorio je da „na neki način jeste“.

„Ja mislim da je njegov uticaj prenaglašen, mislim da Crna Gora suvereno donosi odluke i da postoje politički subjekti koji su mu bilski, koji su mu favoriti i toga se nećemo osloboditi“, rekao je Abazović.

Dvanaesti „2BS Forum“, koji je danas počeo, okupio je zvaničnike iz države regiona i sveta, a predviđeno je i obraćanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Komentari

Vaš komentar