Zajednička sednica vlada Srbije i RS, Brnabić – više od milijardu evra ulaganja

Region 17. maj. 202113:12 > 13:1421 komentara
Podeli:

U Istočnom Sarajevu je održana je zajednička sednica Vlada Srbije i Republike Srpske, a premijerka Srnije Ana Brabić je rekla da je to samo nastavak intenzivne saradnje. Ona je poručila da je Srbija od 2014. godine do danas donirala i investirala više od milijardu evra u RS.

„Neki od projekata i donacija se ne odnose samo na RS, nego i na opštine u federaciji. Mi u ovom trenutku, kroz projekte koje danas pokrećemo, HE Buk-Bijela, kroz izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, deonica Rača-Bijeljina, aerodrom Trebinje. Ti projekti će biti pokrenuti danas, ali i do kraja prvog kvartala 2022. godine, uložili smo 484 miliona evra. Posebna pomoć opštinama Nevesinje, Kostajnica, Drvar i Dubica – to je 500 miliona evra“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će se kroz investicije HE Foča-Paunci i u okviru većeg projekta HE Gornja Drina – investicija zaokružiti na 777 miliona evra.

„Sa ostalim projektima prosvete, zdravstva, donacijama za male projekte, do sada smo od 2014. godine u 48 lokalnih samouprava donirali 82 miliona evra. Nastavićemo to 2021. i 2022. godine. Sve skupa je to preko milijardu evra za projekte u RS“, izjavila je Brnabić.

To je sve rezultat, kako je istakla, saradnje Vlade Srbije i Republike Srpske od 2014. godine do danas.

Višković: Dogovoreni važni infrastrukturni projekti

Izvor: Tanjug

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, kazao je kako su na današnjoj sednici vlada dogovoreni infrastrukturni projekti. Višković je rekao kako u 2020. godini nisu održali sednicu zbog pandemije, ali su aktivnosti održavane i saradnja nije prekidana.

„To su značajni infrastrukturni projekti između Vlade RS i Vlade Srbije. Danas ćemo položiti kamen temeljac za HES Gornja Drina, tu su tri hidroelektrane i investicije. Razgovarali smo da vrlo brzo krenemo u izgradnju puta do Sremske Rače do Bijeljine i Srbija će to pomoći sa 100 miliona evra. Aerodrom Trebinje je takođe investicija preko 100 miliona evra i značajan jer kompletnu Hercegovinu treba približiti i Banjaluci i Beogradu. Da Hercegovina ima puno brži razvoj”, rekao je Višković.

Identični nastavni planovi i udžbenici

Istakao je kako je značajno i to što će zajednički graditi „mesto stradnja srpskog naroda u Gradini Jasenovac“. Planirano je i da Srbija i RS imaju identične nastavne planove i programe i udžbenike iz nacionalne grupe predmeta.

„Cilj je da naš obrazovni sistem u Srbiji i RS približimo što je moguće više. Očekujemo konačno, da se i most Bratoljub u Bratuncu stavi u funkciju. Kao što vam je poznato, Srbija iz vlastitih sredstava izgradila most pre dve godine, ali institucijama BiH je trebalo više od dve godine da sagrade GP. Prema poslednjim informacijama to će biti do juna i u julu-avgustu bi trebalo da se otvori“, rekao je Višković.

Planirana je i zajednička izgradnja IT kampova, pametnih gradova do projekata iz zdravstvene zaštite.

Višković je na kraju uputio reči zahvalnosti Srbiji, Vladi, građanima i predsedniku za pomoć Bosni i Hercegovini tokom pandemije koronavirusa.

„Jaka Srbija u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu je garant da i RS može brže i bolje da se kreće i razvija“, rekao Višković.

Komentari

Vaš komentar