Zaharova: Nerede u Crnoj Gori isprovocirali ultranacionalisti i radikali

Region 08. sep. 202113:189 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je duboko žaljenje pokušajima "određenih krugova da iskoriste crkvenu tematiku za rasplamsavanje mržnje i za unutrašnju političku borbu" u Crnoj Gori.

Portparolka Ministarstva Marija Zaharova navela je u saopštenju, objavljenjom na sajtu tog resora, da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija proteklo uz žestoko protivljenje „lokalnih ultranacionalista i radikalnih elemenata“.

Povezane vesti

„U neredima koje su oni isprovocirali, kada su krenuli kamenje i pirotehnika, stradalo je oko 20 pripadnika policije. Ranjeno je, takođe, nekoliko inicijatora“, navela ona.

Zaharova je ocenila da je linija „stvaranja haosa, podela građana po bilo kom povodu, postala ‘vizit karta’ onih snaga koje ne žele da se pomire sa porazom grupe crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, koja želi revanš radi sopstvenih interesa“.

Moskva u celini podržava izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i mitropolita Joanikija usmerene na smenjene napetosti, navela je ona.

Po rečima Zaharove, Moskva je uverena da sadašnja situacija može da se reši samo uz poštovanje Ustava i zakona, „uz direktno poštovanje legitimnog kanonskog prava SPC“.

Komentari

Vaš komentar