Hrvatska osuđuje „histerične“ reakcije Srbije, Beograd „stereotipe o Srbima“

Region 07. maj 202114:24 > 14:406 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske osudilo je oštre izjave zvaničnog Beograda o povećanom angažmanu hrvatskih vojnika na Kosovu kao "histerične spekulacije".

Ministarstvo navodi da se time skreće pažnja sa „pokušaja razbijanja hrvatskog nacionalnog korpusa u Srbiji“ uvođenjem bunjevačkog jezika u službenu upotrebu.

Povezane vesti:

Polemiku je započeo ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji je juče osudio najavu da će Hrvatska povećati broj svojih pripadnika u sastavu KFOR, kako je izjavio ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman tokom posete Kosovu.

Vulin je Hrvatsku i Kosovo nazvao “braćom po oružju” i dodao kako bi Grlić Radman voleo da može da rasporedi “okupacione snage na prostoru Srbije”, ali da će mu za to trebati “mnogo više od onog što s (premijerom Kosova Aljbinom) Kurtijem može da smisli”.

Hrvatsko ministarstvo odbacilo je Vulinove tvrdnje kao “apsurdne, neistinite i netačne insinuacije” kako bi se skrenula pažnja s ozbiljnijih stvari.

Hrvatski vojnici koji učestvuju u misiji hvaljeni su od međunarodnih partnera, a njihovo učešće potvrđuje Hrvatsku kao pouzdanu članicu NATO i pridaje jačanju mira i stabilnosti, kao i međunarodnom ugledu Hrvatske, napominje Ministarstvo.

“Stoga, histerične spekulacije iz Srbije usmerene protiv Hrvatske koje aludiraju na drugačije vojne i slične aktivnosti smatramo krajnje smešnim i apsurdnim”, piše u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo je da hrvatsko ministarstvo, ukoliko mu je iskreno stalo do unapređenja odnosa i regionalne stabilnosti, „mora da prestane da obmanjuje javnost i pothranjuje neistine i stereotipe o Srbima i Srbiji“.

„S obzirom na tešku i traumatičnu istoriju srpsko-hrvatskih odnosa, prijatelj i dobronameran komšija ne bi smeo da sa oduševljenjem i sladostrašćem raspoređuje dodatne kontingente svojih trupa na teritoriji koju sused doživljava kao integralni deo svoje države“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je optužilo hrvatsku diplomatiju da „sa velikim žarom radi na stvaranju hrvatsko-albanske osovine“.

„Najproblematičnija stvar u saopštenju hrvatskog ministarstva nisu neistine o položaju Hrvata u Srbiji i prećutkivanje istine o položaju Srba u Hrvatskoj, već je to pokušaj da se iz jedne važne državne institucije pothranjuju stereotipi o Srbima i Srbiji, što ne samo da nije prijateljski i dobrosusedski manir, već se graniči sa govorom mržnje“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar