Zaev: U nedelju stiže prvih 3.000 doza Sputnjika, ostale vakcine tokom marta

Region 05. mar. 202115:02
Podeli:
Zoran Zaev
Izvor: STR / AFP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev najavio je da se očekuje da u nedelju u tu zemlju stigne prvih 3.000 doza ruske vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa.

„U nedelju očekujemo da 3.000 vakcina stigne preko DHL. Ministar se organizuje sa ambasadorom da ih dočekaju i normalno, da budu puštene u promet. Ostalih 97.000 ostaje za sledeću nedelju i nedelju posle“, rekao je Zaev novinarima.

Premijer Severne Makedonije je najavio da će masovna imunizacija građana započeti u martu, kada je je osim Sputnjika, potvrđena i isporuka određenih količina vakcina naručenih od Fajzera i preko Kovaks mehanizma.

„Do kraja marta je potvrđeno 21.000 vakcina kupljenih od Fajzera. Iz Kovaksa ima informacija da će do kraja prvog kvartala stići prve količine, verovatno negde između 20.000 i 30.000 doza. Radi se i na nabavci kineskih vakcina, а pojavljuju se i ponude Astrazeneke. Danas imam sastanak sa britanskim ambsadorom“, rekao je Zaev.

Trenutno je u Severnoj Makedoniji u toku vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid centrima sa oko 8.000 doza vakcine koje su stigle kao donacija Srbije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar