Zaev: Severna Makedonija od Srbije dobija 8.000 Fajzerovih vakcina

Region 18. jan. 202112:49 > 15:0612 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Severna Makedonija od Srbije dobija 8.000 Fajzer vakcina, objavio je premijer Zoran Zaev.

On je na Fejsbuku napisao da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je prihvatio da pomogne Severnoj Makedoniji i dodao da će detalji biti utvrđeni u toku dana.

„Imamo lepu, srećnu vest. Dobijamo od Srbije 8.000 Fajzer vakcina. Predsednik Vučić mi je danas potvrdio da će nam Srbija pomoći sa vakcinama iz svoje nabavke, koje ćemo platiti po nabavnoj ceni“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Kako je istakao, to je „čin solidarnosti našeg suseda i učvršćivanje našeg prijateljstva“.

Имаме убава, среќна вест. Добиваме 8.000 Фајзер вакцини од Србија. Претседателот Вучиќ денес ми потврди дека Србија ќе…

Posted by Zoran Zaev on Monday, January 18, 2021

„U toku su pregovori oko tehničkih procesa dostave vakcina, a prvim dozama će biti vakcinisani zdravstveni radnici, hronično bolesni, i druge rizične kategorije“, napisao je Zaev.

Prethodno je novinarima rekao da može da potvrdi srećnu vest da će Srbija Severnoj Makedoniji poslati namanje 8.000 vakcina i da je Vučić ponudio da vakcine budu besplatne, ali da je on insistirao da se plate.

„Radi se o oko 8.000 vakcina Fajzer, a za druge treba da se potvrdi preko dogovora koje imamo da li je moguće da nam daju. Mnogo sam u ime makedonskog naroda zahvalan Srbiji i srpskom narodu za ovaj čin prijateljstva“, rekao je Zaev.

Politički pregovori sa Bugarskom posle izbora u toj zemlji

Zaev je najavio je da će politički pregovori sa Bugarskom o rešavanju spora biti nastavljeni posle izbora u toj zemlji i da će se do tada raditi na Akcijskom planu za Dogovor o prijateljstvu. On je novinarima rekao da je „proces zvaničnih pregovora završen i da veruje da sledi proces realizacije Akcijskog plana (o sprovođenju Dogovora o prijateljstvu i dobrosusedstvu) i da će se odmah posle izbora u Bugarskoj (april) odmah ući u pregovore na političkoj osnovi“.

„Uvek je pred izbore neracionalno i nepažljivo da se pregovara o političkim temama. Ali možemo da radimo na Akcijskom planu, infrastrukturi, sportu, obrazovanju, informatičkom društvu, turizmu i drugim obavezama, kako bi jačali prijateljstvo dve zemlje“, rekao je Zaev, a preneli lokalni mediji.

Premijer Severne Makedonije je potvrdio da će uskoro poslanici u Sobranju Severne Makedonije biti informisani o detaljima razmene ideja i predloga sa Bugarskom za rešavanje spora, zbog kojeg je Sofija blokirala početak pregovora Skoplja sa EU.

„Poslanici će na sednici parlamentarnog Odbora za spoljnu poltiku biti informisani o detaljima razmene ideja među radnim grupama i ministrima spoljnih poslova Severne Makedonije i Bugarske, za non pejper, naše poslednje razmišljanje, ali i njihovu reakciju na naš Akcijski plan (predlog)“, rekao je on.

Zaev je rekao da će tačan datum te sednice biti dogovoren u koordinaciji sa predsednikom Odbora za spoljnu poltiku, ali je novinare za sadržaj onoga o čemu će se razgovarati uputio na nadležne ministre.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar