Zaev: „Non pejperi“ o promenama granica se pojavili jer je Evropa zatajila

Region 01. jun 202113:20
Podeli:
Izvor: N1

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je da su se "non-pejperi" za promene granica i najava formiranja stranke "Ilirida", koja će se zalagati za federalizaciju njegove zemlje po etničkom principu i automomiju Albanaca, pojavili kao promoteri nacionalističkih politika u regionu kad je Evropa zatajila.

„Fenomen ‘non pejpera’ i sada ovaj projekat ‘Ilirida’, koji se ponovo inicira, su promoteri nacionalističkih politika u regionu, i ne samo regionu, kada zataji Evropa. To je signal i za Bugarsku i za Brisel da treba intenzivnije da produže proces integracije ovog regiona u EU“, rekao je Zaev za televiziju „Klan Makedonija“, koja program pretežno emituje na albanskom jeziku.

Kako je istakao, intenziviranje integracije regiona je dug Evropske unije Zapadnom Balkanu, koji je prema Severnoj Makedoniji deset puta veći.

„Severna Makedonija je primer zemlje koja je konceptom ‘jedno društvo za sve’ objedinila sve različite etničke zajednice. Mi smo primer i za rešavanje regionalnih i susedskih pitanja. Ponosan sam na to što premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je Dogovor iz Prespe model i za rešavanje otvorenih pitanja Srbije i Kosova“, rekao je Zaev.

Kako je istakao, potrebno je da se dodatno pojača inicijativa za regionalnu saradnju i ponovio da odgovor na projekte za velike države i nove granice na Balkanu treba da da EU, pojačavanjem evrointegracionih procesa u region.

„Nacionalistički projekti koji se promovišu u nekim od non-pejpera, kao i ovaj za ‘Iliridu’, ne prolaze i neće dobiti ni predsednika mesne zajednice, a ni odbornika u opštini ili poslanika“, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Komentari

Vaš komentar