Zaev: Nastavljamo da tražimo rešenje sa Bugarskom koje ne zadire u suverinitet

Region 01. feb. 202113:36
Podeli:
Zaev
Izvor: Robert Atanasovski/AFP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev optužio je najveću makedonsku opozicionu partiju, VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, da pokušava da minira sve napore za razvoj države, ali je istakao da njegova vlada uvek pobedjuje.

„Mickoski pokušava da minira sve napore za razvoj države, ali na drugoj strani su snažna i otvorena vlada zajedno sa makedonskim gradjanima. Ova, demokratska strana već četvrtu godinu zaredom pobedjuje opasne i retrogradne politike (bivšeg lidera VMRO DPMNE Nikole) Gruevskog i Mickoskog“, rekao je Zaev u intervjuu za Kapital (kapital.mk).

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM je naveo da „veliki deo postupaka koje VMRO DPMNE pravi u Sobranju i van njega čine blokade, lažne vesti i manipulacije, koje su opasne i štetne po državne i nacionalne interese i po interese gradjana“.

„Bukvalno su protiv svakog važnog procesa za državu, od napretka u NATO i EU, peko borbe sa korona virusom, pa evo ovih dana gledamo, da su i protiv popisa (koji treba da se održi u aprilu prvi put posle 19. godina)“, rekao je Zaev.

Govoreći o pregovorima sa Sofijom, Zaev je ponovio da je Skoplje posvećeno traženju rešenja sa susednom Bugarskom koje garantuje početak pregovora sa EU, a nikako ne zadire u makedonski identitet.

„Ragovori sa Bugarskom neće stati i mi nećemo odustati od namere da damo konstruktivan doprinos da se nadju zajedničke tačke za otvorena pitanja. Očekujem da se usaglase stavovi oko akcijskog plana za ubrzavanje realizaciju tački Dogovora o prijateljstvu. Mi smo dali naše ideje, bugarska strana je odgovorila njihovim i sada se radi na usaglašavanju“, rekao je Zaev.

Kako je istakao, njegova vlada je svesno prihvatila evrointegracije kao mukotrpan put sa krajnjim ciljem evropeizacijom zemlje i neće stati dok ga ne ostvari.

„Mandat dobijen od gradjana uključuje i taj cilj i dok ga ne ostvarimo nećemo stati, kao što nećemo dozvoliti da veto Bugarske izazove zastoj unutrašnjih reformi“, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Komentari

Vaš komentar