Vučić: Otvoreni Balkan donosi dobrobit, nije zamena ni za šta, pa ni za EU

Region 07. jun. 202219:07 > 21:2114 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ Vlada Republike Severne Makedonije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Ohridu da Otvoreni Balkan donosi dobrobit svim zemljama u regionu, a da to nije zamena ni za šta, pa ni za Evropsku uniju, već posebna inicijativa balkanskih naroda.

On je novinarima uoči samita Otvoreni Balkan rekao da je to najbolja inicijativa u regionu u proteklim decenijama i da nema potrebu da se pravda da li će se neko priključiti ili neće – „ko hoće, hoće, ko neće, neće“.

„Što se tiče želje bilo koga drugog da uđe u Otvoreni Balkan, svako je dobro došao. Vi to nazivate Republikom Kosovo, mi drugačije. Ako hoćeš da rešavamo probleme u interesu građana, da li ćemo da imamo dovoljno brašna, nafte i svega drugog, to je onda pitanje za Otvoreni Balkan“, rekao je Vučić novinaru koji je pitao da li je Otvoreni Balkan otvoren bez „Republike Kosovo“.

U Ohridu je i reporterka N1, detaljnije u videu:

Na pitanje da li je Otvoreni Balkan zamena za zamrznuti put Zapadnog Balkana ka EU, Vučić je rekao da je najglasniji zagovornik otvaranja pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da inicijativa Otvoreni Balkan donosi dobrobit svima i da to nije zamena, već posebna inicijativa.

Povezane vesti:

Vučić je rekao da će pokrenuti pitanje kako da zemlje regiona pomognu jedne drugima po pitanju hrane, energije, gasa, pravljenje čvorišta gasa i zajednička izgradnja postrojenja, posebno reverzibilnih elektrana.

On je rekao da je razgovarao 25 minuta sa komesarom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepom Borelom o evrointegracijama Srbije, dijalogu sa Prištinom, situaciji u regionu, kao i nastavku razgovaora sa Prištinom po pitanju deklaracije o nestalima.

Razgovori sa predstavnicima Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije

Predsednik Srbije razgovarao je sa premijerima Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije, kao i sa predsednikom Saveta ministara Bosne i Hercegovine o situaciji u regionu.

Kako je Vučić naveo na svom instagram profilu, razgovarali su i o svim pitanjima značajnim za građane u regionu i u narednim danima očekuje nastavak razgovora o mnogim drugim temama o budućnosti Zapadnog Balkana.

Istakao je da očekuje i razgovore o evropskom putu Srbije i neophodnim reformama koje na tom putu treba sprovesti.

"Uz predivan pogled na Ohridsko jezero, večeras sam razgovarao sa Edijem Ramom, Dritanom Abazovićem, Dmitrom Kovačevskim i Zoranom Tegeltijom o situaciji u regionu i o svim pitanjima od značaja za naše građane", naveo je Vučić.

Komentari

Vaš komentar