Vučić: Beograd ima problem samo sa položajem Srba u Crnoj Gori

Region 15. apr. 202111:24 > 11:4745 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje da Beograd ima problem sa nezavisnošću Crne Gore, ali je rekao da ima problem sa položajem srpskog naroda u toj zemlji, za koji je rekao da je "težak i užasan".

„Sa pažnjom sam gledao nastup Mila Đukanovića na državnoj televiziji i pitao sam se hoće li postojati jedan segment u kojem neće isključivo da se priča o Srbiji i posredno o meni i u kojem se srpski narod neće optuživati za pećinski nacionalizam. Trudio sam se da ga dočekam, ali nisam“, rekao je Vučić.

Povezane vesti

On je dodao da je očekivao da u Crnoj Gori postoji i neki veći problemi, poput otvaranja fabrika ili pitanja vakcinacije, ali da sada vidi da je za sve kriva Srbija.

Vučić je dodao da nema problem sa crnogorskom nezavisnošću, ali da ima sa položajem srpskog naroda.

„I upravo je to Đukanovićeva emisija dokazala. Potvrdila je sve ono što govorimo o teškoj poziciji, užasnoj poziciji srpskog naroda. Bolje od svih nas o tome je govorio on“, rekao je.

Vučić je rekao da Srbija želi najbolje odnose sa svima, ali da ne želi da ćuti o odnosu prema srpskom narodu.

„A što se tiče napada na Srbiju, samo neka nastave. Mi ćemo pričati o zajedničkom radu i budućnosti… Želimo najbolje odnose sa svima i ovih dana će premijerka Ana Brnabić obavestiti premijera Zdravka Krivokapića o novoj tranši vakcina“, rekao je on.

Kod kvaziintelektualne elite u Srbiji izražen autošovinizam

Vučić je izjavio da je kod dela srpske elite „izražen autošovinizam, kvazintelektualne ili pseudointelektualne, koja misli da svaki put kad bilo ko pomisli da Srbi treba da nešto dobiju, pa makar to i nije tačno i da ne postoji, da tom treba odrubiti glavu“.

„Pojma nemam da li je to istina, a vi verujete da znate, a ja ne znam“, rekao je Vučić, prilikom posete Institutu Torlak, povodom informacije da je slovenački predsednik Borut Pahor pitao u Sarajevu da li je moguć miran razlaz u Bosni i Herecegovini.

On je rekao da nisu reagovali, a „svaki dan nama granice menjaju, komadaju Srbiju, i objašnjavaju kako treba da to prihvatimo jer je to divno, a kad neko pomisli da kaže – ‘ajde da probamo da razgovaramo o sveobuhvatnim odnosima na Balkanu’, kažu – vidi, đubre jedno, šta bi oni sad“.

„Postoji kod nas od onih koji su bili najveći marksisti, najveći komunisti, da su ušli u šinjel kao podrepaši onima koji odlučuju o svetskom poretku. Neću da služim nikome. Nemam pojma šta je predlog, neću da ga osuđujem niti da ga hvalim“, rekao je Vučić.

Upitao je, „zašto niko u beogradskoj čaršiji ne podigne dreku kad se svaki dan nudi Velika Albanija, e to je normalno“.

On je rekao da Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine, kao i da „sa velikim oprezom gleda“ na tamošnja dešavanja jer „zna kolika je cena mira i stabilnosti“.

Komentari

Vaš komentar