Vojnici Severne Makedonije završili povlačenje iz Avganistana

Region 29. jun. 202114:121 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay

U Skoplju je priređena svečanost povodom završetka učestvovanja Armije Severne Makedonije u mirovnoj misiji NATO u Avganistanu 2002/2021.

Severna Makedonija je vojnike iz Avganistana povukla u skladu sa odlukom svih zemlja članica NATO za završetak misije „Odlučna podrška“.

„Završila se poslednja rotacija pripadnika ARSM u Avganistanu. Naši mirovnjaci su se vratili kući, a time je završeno skoro dve decenije dugo učešće Armije u misiji NATO – ISAF i ‘Odlučna podrška’ u Avganistanu“, rekla je ministarka odbrane Radmila Šekerinska u kasarni „Ilinden“ na smotri vojnika koji su učestovali u toj misiji.

Od 2002. do 2015. oko 3.000 pripadnika Armije Severne Makedonije bilo je u snagama ISAF u Avganistanu na raznim pozicijama i zadacima, a od 2015. godine 500 vojnika u misiji „Odlučna podrška“, u Komandi za obuku, savetovanje i asistenciju u Kabulu.

Po saopštenju Ministarstva odbrane, makedonski vojnici, podoficiri i oficiru su u ISAF radili kao štabni oficiri, pripadnici jedinica za obezbeđenje Glavne komande, instruktori u Timu za mentorisanje, a bili su i deo medicinskih i hirurških timova.

U ISAF su doprinos dale i makedonske specijalne jedince, koje su radile zajedno sa pripadnicima Nacionalne garde Vermonta (SAD), u združenim timovima.

Na svečanosti je vojnicima koji su bili u misiji u Avganistanu zahvalio i predsednik Severne Makedonije i vrhovni komandant Oružanih snaga, Stevo Pendarovski.

Komentari

Vaš komentar