Vladika Fotije: Incko sprovodi eksperiment nad Srbima, nameće verbalni delikt

Region 28. jul. 202116:49 > 16:5010 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Vladika zvorničko-tuzlanski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Fotije ocenio je da visoki predstavnik u Bosni i Herecegovni Valentin Incko nametanjem kažnjavanja za negiranje genocida u Srebrenici izvodi "eksperiment nad Srbima" i "nameće verbalni delikt".

„Poslednja iskra slobode ako postoji u demokratskoj Evropi, sigurno će ustati protiv nametanja verbalnog delikta“, ocenio je Fotije na crkvenom skupu u manastiru u Dragaljevcu, kod Bijeljine, prenela je danas SPC.

Povezane vesti

„Živimo u apsurdnom vremenu da mnogi Evropljani propovedaju demokratiju samo sebi, a drugima tiraniju. Oni hoće da nama Srbima u Republici Srpskoj postave šta da mislimo, govorimo, jedemo, kojim jezikom ćemo sutra da govorimo, kojim pismom da pišemo“, rekao je vladika Fotije.

Ocenio je da su Srbi „slobodarski, svetosavski, mučenički i kosovski narod“ i podsetio da su se „Srbi na Кosovu borili upravo za hrišćansku Evropu koja Srbima sada nameće pravilo verbalnog delikta koje je davno prevazidjeno u svim oblicima demokratije u svetu“.

„Osnovno pravo čoveka je sloboda mišljenja, pravo na govor, i veoma je opasan ultimatum koji se nameće u BiH jer vrlo lako može da se izrodi u tiraniju koju slobodarski srpski narod neće prihvatiti“, ocenio je vladika Fotije.

On je „izrazio uverenje da će srpski narod izabrati put slobode, jedinstva i zajedništva kako bi prevazišao sve prepreke koje su pred njega postavljene“.

Prema njegovim rečima, „Srbi su narod koji nije naučio da bude rob i pokoran silama i vlastima ovoga sveta, nego hoće da bude dostojanstven i uvažavan kao narod“. „Srbi na progone i porobljavanje uzvraćaju uvek dobrom i to nam uzimaju za slabost, što nije, nego vidimo očima vere dalje od onoga što se trenutno dešava i dobro znamo kuda i kako da hodimo, šta da činimo i u dobru i u zlu“, poručio je episkop Fotije, prenela je SPC.

Komentari

Vaš komentar