Vlada Zorana Zaeva predlaže produženje kriznog stanja u snabdevanju strujom

Region 01. dec 202114:40 > 21:04
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Vlada Severne Makedonije utvrdila je predlog odluke o produženju kriznog stanja u snabdevanju strujom za šest meseci, koji će dostaviti Sobranju na usvajanje.

Kako je saopšteno nakon sednice vlade u Skoplju, koja je održana preko internet veze, produženje kriznog stanja u snabdevanju električnom energijom do 9. juna 2022. predlaže se zbog nedostatka struje i stanja na tržištu elektičnom energijom.

„Predlog za produžavanje roka kriznog stanja ima za cilj da se obezbedi kontinuitet u sprovođenju mera i aktivnosti za prevazilaženje stanja u snabdevanju električnom energijom“, ističe se u saopštenju.

Vlada Zorana Zaeva je 9. novembra uredbom proglasila krizno stanje u snabdevanju strujom u trajanju od 30 dana.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je tada rekao da je ta odluka doneta na osnovu procene da postoji rizik od nestašice električne energije, zbog ograničenih kapaciteta makedonske proizvodnje i povećanih cena struje na stranim tržištima.

Krizno stanje u snabdevanju stujom na teritoriji cele zemlje je, kako je objasnio, doneto da bi Vlada mogla da „ubrizga“ budžetski novac u državne energetske kompanije, radi stabilizacije situacije na tržištu struje i obezbeđenja stabilnog snabdevanja.

Dan nakon uvođenja tog stanja kompanijama za proizvodnju i prenos struje, Elektrane Severne Makdonije (ESM) i Mepso, vlada je uplatila 65 miliona evra koji su namenjeni za jačanje likvidnosti, uvoz uglja, povećanje proizvodnje struje u makedonskim elektranama i uvoz struje.

Komentari

Vaš komentar