Vlada u Skoplju podržala sporazum za rešenje otvorenih pitanja s Bugarskom

Region 01. jul 202222:033 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Vlada Severne Makedonije saopštila je da je podržala sporazum za rešenje otvorenih pitanja sa Bugarskom, koji treba da joj omogući početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Premijer Dimitar Kovačevski je o predlogu koji je inicirala Francuska razgovarao sa koalicionim partnerima, nakon čega je izjavio da je taj dokument solidna baza za izgradnju ozbiljne, odgovorne i ambiciozne pozicije i otvara mogućnosti Severnoj Makedoniji, prenosi Politiko.

Visoki državni zvaničnik rekao je da Vlada Severne Makedonije može da krene u realizaciju tog sporazuma bez odobrenja parlamenta, ali to ipak neće biti potpuno moguće, jer se u francuskom predlogu navodi da je za početak pregovora neophodna i izmena Ustava zemlje, za šta je neophodna dvotrećinska većina u Sobranju.

U toj situaciji vlada bi mogla da krene u proces, što uključuje skrining Evropske komisije koji je deo priprema za početak pregovora i traje oko godinu dana, a kasnije bi se bavila ustavnim promenama.

Francuski predsednik Emanuel Makron u četvrtak je u Madridu nagovestio da su Severna Makedonija i Bugarska pronašle kompromis i istakao da je uveren „da je pronađeno rešenje koje zadovoljava obe strane“, ali nije govorio o detaljima.

Optimizam je ispoljila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nakon telefonskog razgovora sa Kovačevskim.

„Pozdravljam vest da su Severna Makedonija i Bugarska, uz podršku Francuske, blizu sporazuma koji uzima u obzir interese i brige obe strane. Evropska komisija je spremna da počne proces skrininga za Severnu Makedoniju i Albaniju, što je naredni korak na njihovom evropskom putu“, napisla je Fon der Lajen na Tviteru.

Prošle nedelje Bugarska je prihvatila predlog Francuske za deblokadu Severne Makedonije, ali uz uslov da Skoplje obezbedi ustavnu zaštitu bugarske manjine i uz ogradu da ne može priznati postojanje makedonskog jezika.

Komentari

Vaš komentar