Vlada Nemačke reagovala na prebijanje izbeglica u Hrvatskoj

Region 11. okt. 202115:188 komentara
Podeli:
Izvor: Printscreen

Vlada Nemačke reagovala je na snimke na kojima se vidi kako pripadnici hrvatske policije na granici vrše nasilje nad migrantima vraćajući ih na teritoriju Bosne i Hercegovine, a poručeno je kako je zlostavljanje izbeglica i migranata od strane graničara neprihvatljivo, javlja agencija Anadolija.

Povezane vesti:

Kristofer Burger, pomoćnik portparola Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu da bi sve vrste zaštite granica trebalo da budu u okviru humanitarnih standarda, te da se treba pridržavati zakonodavstva Evropske unije (EU) i međunarodnih zakona.

Burger je prokomentarisao i uznemirujuće kadrove na kojima maskirane osobe sa fantomkama, za koje je kasnije potvrđeno da su hrvatski policajci, udaraju izbeglice i nasilno ih usmeravaju s teritorije Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine.

„Izveštaje i fotografije primili smo s velikom zabrinutošću. Važno je da nacionalne vlasti brzo i sveobuhvatno reše sve tvrdnje. Zlostavljanje izbeglica i migranata od strane graničara je neprihvatljivo. Svaka zaštita granice mora, u svim okolnostima, zadovoljavati humanitarne standarde, biti u skladu s važećim međunarodnim i evropskim pravnim odredbama i poštivati temeljne evropske vrednosti“, poručio je Burger.

Nakon što su u medijima objavljeni snimci premlaćivanja migranata, oglasio se ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović i kazao da je utvrđeno da se radi o policijskim službenicima.

Komentari

Vaš komentar