Plenković: Letelica ruske proizvodnje, u vazdušni prostor ušla iz Mađarske

Region 11. mar 202210:39 > 17:0919 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC

Bespilotna letelica koja je sinoć pala u Zagrebu ruske je proizvodnje, a prema trenutnim informacijama ne zna se da li je bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković, navodeći da je letelica u Hrvatsku došla iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz Rumunije. Plenković je o ovome na početku drugog dana samita EU obavestio i lidere država članica.

„Juče je pala bespilotna letelica vojnog karaktera, koja je, prema saznanjima koje imamo, ruske proizvodnje, a u ovom trenutku ne znamo tačno je li bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske“, rekao je Plenković u izjavi za novinare u Parizu, gde učestvuje na neformalnom samitu Evropskog saveta vezanog za Ukrajinu.

POVEZANE VESTI:

Plenković je, kako navodi agencija Hina, o tome razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova, ministrom odbrane, potpredsednikom vlade za nacionalnu bezbednost, predsednikom Republike, gradonačelnikom Zagreba i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

U Hrvatsku je došla iz pravca Mađarske, a prema rečima Orbana, u Mađarsku je došla iz pravca Rumunije, naveo je premijer Hrvatske.

„Zašto se to dogodilo, je li neka greška, izgubljena kontrola, to u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali znamo da je letela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu“, rekao je hrvatski premijer.

Plenković je rekao da je dobro što nema povređenih i što je nije pala na stambene objekte, navodeći da nadležne službe istražuju taj slučaj.

„Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li oni podatke o tome kako je ta letelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju svi će maksimalno učiniti napore da se što pre utvrde razlozi dolaska i rušenja letjelice u Zagrebu“, naglasio je Plenković.

Milanović: Pad letelice ozbiljan incident, ali nije usmeren protiv Hrvatske

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je povodom pada bespilotne letelice u Zagrebu da se radi o ozbiljnom incidentu o kojem je istraga u toku, ali procenjuje se da to nije usmereno protiv Hrvatske.

Milanović je to rekao na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj nakon brifinga s načelnikom Glavnog štaba OS RH, i direktorima agencija i uprava. Rekao je kako je o svemu razgovarao i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

„Nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili, objekat je leteo iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru proveo je manje od sedam minuta i srušio se na šire područje Jaruna. Reč je o ozbiljnom incidentu, istraga je u toku i želimo da utvrdimo sve detalje“, izjavio je Milanović i pozvao je građane da budu mirni.

„To nije usmereno protiv Hrvatske i radi se radi se o incidentu koji je srećom završio bez ljudskih žrtava, ali određene proceduralne stvari treba ispitati, kako je do toga došlo“, kazao je Milanović.

Komentari

Vaš komentar