Vlada Crne Gore smenila direktora Agencije za nacionalnu bezbednost

Region 07. okt 202217:511 komentar
Izvor: N1

Vlada Crne Gore je danas na onlajn-sednici, na predlog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića većinom glasova smenila direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Sava Kenteru, objavili su mediji.

Crnu Goru trese afera šverca cigaretama i proterivanja građana za koje se sumnja da rade za ruske službe.

Oba ova slučaja vodi ANB u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT). Kentera važi za čoveka bliskog NATO i SAD.

Abazović je ranije danas rekao da u vezi sa švercom cigareta ima „određene primedbe“ na rad Agencije za nacionalnu bezbednost.

Kentera je imenovan za v.d. direktora ANB-a 5. maja, posle smenjivanja Dejana Vukšića koji je potom s bivšim premijerom osnovao Demohrišćansku stranku. Obojica su bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Bivši direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore Rade Milošević podneo je pre dva dana ostavku. Prethodno je saslušavan o šverca cigareta i izjavio je da se ne boji hapšenja, te da je on žrtva namere da se sruši Abazović.

U okviru istrage nestanka kamiona punog cigareta namenjenih uništavanju, pritvoreno je nekoliko službenika Uprave.

Posle akcije ANB-a 29. septembra, u saradnji s međunarodnim partnerima Crne Gore, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), pokrenuta je istraga protiv više osoba u Podgorici zbog sumnje da su sarađivale s ruskom tajnom službom.

Potom su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za nacionalnu bezbednost uskratili boravak i zabranili ulazak u Crnu Goru 28 stranih državljana osumnjičenih da su radili za strane službe. Među njima je i bivši ambasador Srbije Vladimir Božović.

Zvanična Podgorica uskratila je 29. septembra boravak šestorici ruskih diplomata iz Ambasade Rusije u Podgorici.

Moskva je taj čin okarakterisala kao neprijateljski i zatvorila Konzularno odeljenje u Podgorici.

Komentari

Vaš komentar