Vlada Crne Gore: Nismo dobili ponudu Olega Deripaske za vakcine

Region 29. jan. 202110:39 > 11:521 komentar
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore saopštila je da nije dobila zvaničnu ponudu donacije vakcina fondacije ruskog tajkuna Olega Deripaske.

„Jasno i nedvosmisleno saopštavamo da je reč o neistini i da nikakva zvanična ponuda donacije navedene fondacije nikad nije stigla niti ministarstvu zdravlja, niti vladi“, navodi se u saopštenju vlade.

List Pobjeda je objavio da je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović odbila donaciju biznismena Deripaske od 100.000 doza ruskih vakcina protiv koronavirusa.

Ministarka je, prema saznanjima Pobjede, na sastanku na kojem su između ostalih bili i predstavnici Deripaskine humanitarne fondacije, kazala da ne želi da prihvati te vakcine jer je to „donacija za DPS“. Jedan od učesnika sastanka je na to odgovorio da to nije donacija za DPS već za narod Crne Gore.

Fondacija Olega Deripaske je Crnoj Gori donirala i dve PCR laboratorije u vrednosti od oko 700.000 evra. Jedna je već otvorena u Kotoru 22. decembra, a druga bi trebalo da bude otvorena danas u Podgorici.

Ministarka Borovinić-Bojović je zbog politizacije Deripaskine donacije odbila da prisustvuje i otvaranju PCR laboratorije u Kotoru, piše Pobjeda.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore je sinoć saopštilo da ni Vlada Crne Gore, niti to ministarstvo nikada nisu izneli stav o odbijanju donacije biznismena Petrosa Statisa od 10.000 vakcina kineskog proizvodjača Sinofarm.

Ministarstvo je juče izdalo saopštenje nakon oštre reakcije opozicije, ali i dela građana koji su pokrenuli peticiju da vlada prihvati donaciju jer se ne zna kad će vakcinacija početi. Ministraka zdravlja Borovinić-Bojović je pre tri dana rekla da je „dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktnim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine“.

U Crnoj Gori nije počela vakcinacija protiv koronavirusa. Prema najavama, mogla bi da započne početkom februara.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar