Višković: Šmitova odluka napad na pravo RS da usvaja zakone na svojoj teritoriji

Region 13. apr. 202213:062 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je pitanje nepokretne državne imovine rešeno potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i da nijedna odluka ne može promeniti činjenicu da Republika Srpska ima ustavno pravo da slobodno raspolaže svojom imovinom. Višković je naveo da to pravo ne može uskratiti ni "nelegalna odluka nelegalnog postavljenog stranog činovnika".

Premijer RS je odluku Visokog predstavnika u RS Kristijana Šmita da donese Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, čime je poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS, nazvao „brutalnim napadom na legitimno pravo Republike Srpske da donosi i usvaja zakone na svojoj teritoriji“.

„Predlaganjem, a posle toga i usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini, Republika Srpska samo potvrđuje ono što je zapisano u Dejtonu, da je nepokretna imovina na teritoriji Republike Srpske njeno vlasništvo, a ne BiH, na koje se sada nelegalno pokušava preneti to pravo“, kazao je Višković.

Prema njegovim rečima, Šmitova odluka, „predstavlja uvertiru u otvoreno mešanje u rad Ustavnog suda BiH, koji je u više navrata do sada pokazao da nije imun na pritiske stranog faktora“.

"Posebno vrsta licemerja i u tome što se tvrdi da se, usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, navodno narušava pravna bezbednost i investiciono okruženje. Naprotiv, upravo se ovakvim, nelegalnim odlukama nelegalno postavljenih stranaca, rasteruju investitori i uvodi potpuna pravna nestabilnost", kazao je Višković.

Za vlast u RS Šmit nije legalni Visoki predstavnik, jer njegovo imenovanje, zbog protivljenja Rusije, nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN-a.

Komentari

Vaš komentar