Vijesti: Vučić preko Grenela „nudi Dodikovu glavu“

Region 07. dec. 202111:08 > 11:1155 komentara
Podeli:
Izvor: Screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio se da, preko Ričarda Grenela, pomogne politički pad srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, pišu Vijesti.

Kako Vijesti saznaju, Grenel se 1. decembra sastao u „Tramp“ hotelu u Vašingtonu sa grupom kongresmena iz Republikanske stranke, a sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Grenel, koji je bio specijalni izaslanik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa za Kosovo i pregovore Beograda i Prištine, je prema saznanjima Vijesti na tom sastanku Dodika predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika.

Pročitajte još:

Među kongresmenima koji su bili na sastanku su bili Klaudija Teni, Majk Tarner i Nikol Maliotakos, ali ni oni, niti Grenel nisu odgovorili na pitanja Vijesti u vezi sa tim susretom.

Vijesti pišu da je Grenel na sastanku naveo da bi Vučić bio spreman da pomogne povlačenje ili uklanjanje Dodika, a da je kao alternativu nudio sadašnju predsednicu Republike Srpske Željku Cvijanović. Zauzvrat, Vučić se nada da bi tako mogao da poboljša okrnjeni imidž, a naročito uoči izbora koji dolaze na proleće, pišu Vijesti.

Grupa američkih kongresmena je nedavno uputila pismo američkom predsedniku Džou Bajdenu u kojem je žestoko kritikovala predsednika Srbije zbog navoda o korupciji i brutalnih pritisaka na medije, a zahtevali su čak i razmatranje sankcija, podsećaju Vijesti.

O vezama Grenela i Vučića su već ranije pisali mediji, a tvrdnje Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose da Srbija plaća Grenelove usluge Vlada Srbije je demantovala. U medijima su se pojavljivale informacije da je Grenel bio na večeri sa Vučićem i predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, a pojavila se i fotografija sa ministrom finansija Sinišom Malim iz jednog noćnog kluba u Beogradu.

Izvor Vijesti navodi da nije neobično što Vučić i dalje „drži“ Grenela kao lobistu jer je uticaj Republikanske stranke je i dalje veliki, a nadaju se da će 2022. moći da osvoje većinu u oba predstavnička doma.

Cvijanović je u novembru putovala u SAD i imala sastanke sa ljudima iz Kongresa i američke administracije, ali nije bilo zvaničnih informacija o temama sastanka.

Vijesti saznaju i da se Vučić na Dodika „požalio“ i izaslaniku Evropske unije za Balkan Miroslavu Lajčaku tokom poslednjeg susreta u Beogradu.

Komentari

Vaš komentar