Varhelji: Odlaganje početka pregovora sa Tiranom i Skopljem ugrožava EU

Region 28. apr. 202219:32
Podeli:
Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP

Evropska unija radi predano na tome da ubedi Bugarsku i Severnu Makedoniju da okončaju spor i otvore put pristupnim pregovorima u EU za Severnu Makedoniju i Albaniju, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u Tirani.

Varhelji se danas nalazi u Tirani posle poseta susednoj Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

On je rekao da odlaganje Brisela da počne pregovore o članstvu u EU sa vladama Tirane i Skoplja dovodi u pitanje bezbednost i poverenje u Uniju.

Sofija je u decembru 2020. blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, insistirajući da Skoplje prvo ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom i da prizna bugarske korene makedonske nacije i jezika.

"Bezbednost EU je ugrožena i zato sada treba to da uradimo (počnemo pristupne pregovore) i poverenje u nas se dovodi u pitanje", rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, prenosi agencija AP.

Ubrzavanje procesa prijema novih članova postalo je dodatno hitno za evropsku dvadesetsedmoricu posle početka ruske invazije Ukrajine.

"Krajnje je vreme da ispunimo naše obećanje i održimo prvu međuvladinu konferenciju što je pre moguće", napisao je Varhelji na Tviteru posle razgovora sa Ramom.

On se zahvalio albanskom premijeru na njegovoj čvrstoj podršci Ukrajini.

EU vođe dale su Albaniji i Severnoj Makedoniji zeleno svetlo 2020. da počnu pristupne pregovore, mada datum za početak nije bio određen. Pošto su zahtevi za pristup dve zemlje povezani, a za početak pristupnih pregovora treba jednoglasno odobrenje svih EU članica, veto Bugarske sprečava obe zemlje da krenu napred u procesu pridruživanja.

Rama je ranije rekao da bi Albanija mogla da krene sama u naporima da počne pregovore o pristupanju EU. Albanski premijer danas je rekao da će Albanija čekati do juna pre nego što promeni kurs i prestane u nedogled da čeka Bugarsku.

Članstvo u EU se smatra podsticajem za demokratske, političke i ekonomske reforme u nesigurnom Balkanu, navodi AP.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji saglasili su se juče da je sada vreme za deblokadu evropskih integracija Severne Makedonije, saopštila je vlada u Skoplju.

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku je u Skoplje došao iz Sofije, gde je u utorak učestovao na skupu na kojem je bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčevska ponovila da je uslov da Severna Makedonija započne pregovore da pre toga u Ustav uvede Bugare kao nacionalnu zajednicu.

Komentari

Vaš komentar