Varhelji doneo vakcine u Bosnu i Hercegovinu, poručuje – Evropa brine za BiH

Region 04. maj. 202112:43
Podeli:
Izvor: FENA/Harun Muminović

Komesar Evropske unije za proširenje i susedske odnose Oliver Varhelji isporučio je 10.500 vakcina Bosni i Hercegovini i sa Zoranom Tegeltijom, predsedavajućim Saveta ministara BiH, izjavio da EU podržava tu zemlju u nastavku borbe s pandemijom.

Varhelji je na sarajevskom aerodromu, gde je vlastima BiH uručeno 10,5 hiljada Fajzerovih vakcina, izjavio da srećan da što je danas u Sarajevu i što pokazuje da je EU stalo do Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

„Stojimo uz BiH od početka pandemije. Ovo je vrlo važan momenat kada počinjemo da pomažemo masovniju kampanju vakcinacije u BiH. Želimo pomoći da obezbedite vakcine za zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji borbe“, rekao je evropski komesar.

Povezane vesti:

On je najavio da će druge doze stići narednog meseca, dodavši da je EU obezbedila za BiH više od 200.000 doza vakcina.

„Moram reći da ovo nije bio lagan zadatak, ali smo uspeli. Zahvalan sam ministru za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderu Šalenbergu i kancelaru Sebastijanu Kurcu koji su bili na našoj strani u ovoj borbi i pomogli da se ovo ostvari. Nosimo snažnu poruku, Evropa brine“, istakao je Varhelji.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija je zahvalio EU na pomoći BiH, komesaru Varheljiju, kao i Austriji, putem koje se vršila nabavka.

„U maju i junu očekujemo značajnije količine vakcina. Trebalo bi biti isporučeno više od 850.000 doza vakcina. Do kraja drugog kvartala ukupno blizu million doza vakcina, ako u RS dođe oko 160 hiljada naručenih vakcina“, kazao je Tegeltija.

On je dodao da to znači da bi do jeseni BiH mogla da vakciniše veći broj građana BiH.

„Nastavljamo da radimo s EU na nabavci novih doza, ali i da entiteti nabave dodatne količine. Ako isporuka iz Kovaksa bude išla kako je dogovoreno za maj i juni, to će biti značajna količina za vakcinaciju građana“, naveo je Tegeltija.

Na sarajevski aerodrom danas je dopremljen prvi kontingent vakcina iz mehanizma „EU4Health“, čiji je osnivač Evropska unija.

BiH je danas dobila 10.530 vakcina Fajzer, a putem ovog mehanizma do avgusta bi trebalo da stigne ukupno 214 hiljada doza vakcina.

Evropski komesar Oliver Varhelji juče je posetio Srbiju, a danas će, posle posete BiH, otputovati u Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Evropski komesar će u sredu, 5. maja, posetiti Albaniju i Kosovo.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar