Vakcinacija u Crnoj Gori, štićenici doma u Risnu primaju prvi vakcine iz Srbije

Region 20. feb. 202113:27 > 15:03
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori počinje danas, a prvi će biti vakcinisani štićenici Doma starih u Risnu.

Prvih 2.000 građana dobiće vakcine Sputnjik V, koje je Crnoj Gori poklonila Srbija.

Te doze su stigle pre dva dana, a 2.000 doza za revakcinaciju treba da stigne narednih dana.

Po procenama, Crnoj Gori neophodno je makar 248.000 doza, koliko je traženo preko Kovaksa, da bi se sa dve doze vakcinisalo 20 odsto stanovništva.

Vakcinacija bi trebalo da bude nastavljena kada stignu 30.000 doza ;vakcine Sinofarm koje su donacija Kine, što je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila za kraj februara.

Ministarka je za RTCG kazala da će u Podgorici biti četiri punkta za vakcinaciju i po jedan u Golubovcima i Zeti i navela da su spremni svi domovi zdravlja i državne službe.

Vakcinaciju protiv koronavirusa u Crnoj Gori sprovodiće timovi izabranih lekara, a prvi će dobiti vakcinu najugroženije grupa stanovništva, po zvaničnom Planu vakcinacije.

Prema tom planu, među zdravstvenim osobljem, najugroženiji su oni koji rade na „poslovima najvećeg rizika“ kojih ima ukupno 1.830. Ostalih zdravstvenih radnika i saradnika je 4.698, nemedicinskog kadra u zdravsvenim ustanovama je 2.059, dok je zdravstvenih radnika i saradnika i nemedicinskog osoblja kod privatnika oko 2.500.

Svaka od ukupno sedam opštih bolnica vakcinisaće svoje zaposlene, a posle prioritetnih grupa, u koje spadaju zdravstveni radnici, slede starije osobe, korisnici domova za stare, osoblje vitalnih službi, te će biti i više punktova za masovnu vakcinaciju.

U 24 opštine Crne Gore postoji 18 domova zdravlja i šest zdravstvenih stanica sa 300 lekara za odrasle, dok su terenske epidemiološke službe organizovane u Institutu za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) i domovima zdravlja u 11 opština.

Prema podacima nadležnih, u Crnoj Gori je u protekla 24 sata od posledica koronavirusa preminulo sedam osoba, a potvrđeno je 481 novi slučaj infekcije, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 939, prenela je RTCG.

Institut je naveo da su aktivna 8.524 slučaja.

Od početka mart 2020. godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije koronavirusom u Crnoj Gori je 71.593.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar